Kan ikke holde på vandet (Video)

60.000 sjællandere kan ikke holde på vandet. Lisbeth Olsen ventede seks år. før hun turde at gå til lægen med sit problem. Ikke engang hendes mand fik noget at vide.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For Lisbeth Olsen fra Kettinge kan det være en pinlig oplevelse, at gå ud og handle.

- Man føler sig noget lav. Man blir arrig, man bliver virkeligt vred, siger hun.

Hun lider af ufrivillig vandladning. Hvis ikke hun kan låne et toilet når hun er i byen, kan det hurtigt gå galt. Og alene i region Sjælland er der faktisk 60.000 mennesker, der har det som hende. Selvom der er så mange, er emnet stadig i høj grad tabu. Faktisk vælger omkring 30.000 inkontinente, at leve i hemmelighed med ufrivillig vandladning, i stedet for at søge læge. Det viser en undersøgelse, foretaget af Kompas for kontinensforeningen.

- Så er man måske også lidt flov over at snakke om det. Det er jo ikke det rareste, at snakke om sin egen ufrivillige vandladning, siger Jens Prien-Larsen, som er overlæge på gynækologisk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus.

Lisbeth er blevet opereret to gange. Hun ventede i seks år, før hun turde gå til lægen med problemet, og det fortryder hun i dag.

- Jeg skulle nok have reageret noget før. Så havde jeg sluppet for den ekstra operation året efter, siger hun.

Dengang turde hun ikke engang at fortælle sin mand det.

- Jeg var meget flov over at skulle sidde og sige til min mand, nu skal du høre, sådan ligger landet, siger hun.

Mange udskyder også lægebesøget fordi de er bange for en omfattende operation. Men det er der ingen grund til ifølge Jens Prien-Larsen.

- I dag har vi jo fået nogle fine behandlingsmetoder, både medicinsk og kirurgisk, hvor det er små operationer i forhold til for ti år siden. Og det er der mange der ikke ved, siger han.

 

[video:flv:090426_tissetrang]

 

 


Nyhedsoverblik