Kamp om omfartsveje

Forhandlingerne om veje og skinner går i gang i morgen. Dansk Folkeparti prioriterer omfartsvejen rundt om Nykøbing Falster højt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen har torsdag indbudt folketingets partier til det første møde om sin infrastrukturplan på 150 milliarder. Og så går kampen om vejene i gang.

Dansk Folkeparti vil have løst trængsels-problemerne i Nykøbing Falster. Det slår partiets trafikordfører Kim Christiansen fast.

- Når det drejer sig om nye veje, er Nykøbing Falster højt prioriteret for os i de kommende forhandlinger.  Trafikken er allerede nu alt for voldsom. Og når modulvogntogene for alvor begynder at køre, bliver flaskehalsen midt i byen endnu værre. Det må vi gøre noget ved nu, siger han.

Regeringen har ikke brugt mange ord på en ny vej rundt om Nykøbing  Falster i sit udspil. Men den er dog nævnt i forbindelse med, at der skal skabes bedre adgang til havnene.  Venstres medlem af Trafikudvalget, Karsten Nonbo tror også på, at de støjplagede beboere i Nykøbing Falster har gode muligheder for at slippe for den gennemkørende trafik.

- I mine øjne er der meget gode chancer for, at vejen står på listen over projekter, der skal bygges, når vi er færdige med forhandlingerne i begyndelsen af det nye år, siger Karsten Nonbo.

Milliarder i spil

Tre andre vejprojekter her fra regionen trænger sig meget på. Det er omfartvejen rundt om Slagelse, 2. og 3. etape af motortrafikvejen Holbæk-Vig og så en omfartvej ved Næstved.

- Omfartsvejen ved Slagelse og motortrafikvejen mod Vig er for længst besluttede. Og behovet er jo ikke blevet mindre siden.  Projekterne står på regeringens liste over igangværende projekter, så det er bare om at finde pengene og komme i gang. Det går vi efter, siger Kim Christiansen (DF).

Også Karsten Nonbo (V) tror på, at de to projekter, som staten arvede fra amterne, bliver gennemført i denne omgang.

Regeringen har sat ca. 20 milliarder af til vejene. Men de store motorvejsudvidelser blandt andet på Fyn og ved Silkeborg sluger mange af pengene. Så der bliver nærmest landskamp om vej-kronerne.

Og Dansk Folkepart tør ikke love Næstved en omfartsvej.

- Behovet er der, men det må forhandlingerne vise, lyder den bløde formulering fra Kim Kristiansen.

Men de to Næstved-politikere Karsten Nonbo (V) og  Magnus Heunicke (S) mener begge, at omfartsvejen ved Næstved har gode muligheder for at overhale andre projekter inden om.

- Næstved har den fordel, at der allerede er lavet en vvm-undersøgelse. Og samfundsøkonomisk er det en bragende god investering at få løst kø-problemerne og skabt bedre  forbindelse til Sydmotorvejen, siger Socialdemokraternes trafikordfører, Magnus Heunicke.

Og Karsten Nonbo (V) supplerer.

- Næstved er faktisk nævnt i regeringens udspil. Og når man ser på økonomi, trængsel og forbindelse til det overordnede vejnet,  må Næstved være selvskreven. Jeg er overbevist om, at den bliver prioriteret.