Kalundborg er Sjællands mest erhvervsvenlige kommune

En ny undersøgelse placerer Kalundborg som den kommune på Sjælland, der er mest erhvervsvenlig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomhederne er glade for at være i Kalundborg Kommune. Det viser Dansk Industris landsdækkende undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2013.

I en pressemeddelse skriver Dansk Industri, at Kalundborg Kommune med sin 11. plads er den mest erhvervsvenlige på Sjælland. Dog er der tale om et lille fald på 6 pladser fra 5. pladsen i sidste års undersøgelse.

Savner kvalificeret arbejdskraft

Virksomhederne angiver især, at de er utilfredse med adgangen til kvalificeret arbejdskraft – her er kommunen faldet 45 pladser til en 52. plads.

Den bedste placering er en 4. plads i kategorierne ’kommunal sagsbehandling’, ’brug af private leverandører’ og ’information og dialog med kommunen’.

- Forklaringen på Kalundborg Kommunes flotte placering skal blandt andet findes i adskillige dialog- og netværksmøder og den løbende kontakt mellem kommunen og virksomhederne, som er etableret. Det gør det let for virksomhederne at udvide og udvikle deres produkter, siger formand for DI Vestsjælland, adm. direktør Hans Hellstrøm Henningsen i pressemeddelelsen.

Kommuner gået sammen

DI Vestsjælland og de 6 vestsjællandske kommuner er gået sammen om at arbejde for en fælles vision for udvikling af erhvervsklimaet.

Sorø Kommune er nummer 55 i Lokalt Erhvervsklima 2013 og har således forbedret sig med 13 pladser i forhold til 2012. Kommunens bedste placering er en 38. plads i kategorien ’information og dialog med kommunen’.

- Det er positivt, at Sorø Kommune arbejder med at forbedre sig, men kommunen ligger i den dårligste halvdel, så der er stadig rum for forbedring, siger Hans Hellstrøm Henningsen.

Fremgang i Odsherred

En anden kommune, som oplever fremgang, er Odsherred Kommune, der har forbedret sig med 17 pladser og nu indtager en 67. plads. Og næste år kan kommunen meget vel komme til at ligge endnu bedre. Odsherred Kommune udsendte nemlig i juni 2013 et forslag til en ny erhvervspolitik med titlen ’Helhedsorienteret erhvervsservice’.

Holbæk Kommune indtager samme plads som sidste år nemlig en 53. plads, mens både Ringsted Kommune og Slagelse Kommune går tilbage.

Bundplacering til Slagelse

Ringsted Kommune er samlet set nummer 45, hvilket er et fald på 13 pladser siden sidste år. Værre ser det ud for Slagelse, som falder 16 pladser og nu ligger nummer 91 ud af 96.

- Slagelse Kommune har stort potentiale for at forbedre erhvervsklimaet, og kommunen har i år lavet en række vigtige tiltag på området. Eksempelvis har de sendt flere medarbejdere på kursus i erhvervsvenlighed. Tiltagene slår realistisk set først igennem i de kommende år, og i DI Vestsjælland ser vi frem til, at Slagelse bliver mere erhvervsvenlig. Kommunen bør være vækstmotor på Vestsjælland, siger Hans Hellstrøm Henningsen.

Se alle resultaterne fra Lokalt Erhvervsklima 2013 her

FAKTA:

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2013, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er fjerde år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 5.690 danske virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2013. De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed, de kommunale rammevilkår og andre helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, arbejdskraft, infrastruktur, image m.v.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 i undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder, erhvervsfrekvens mv.
  • 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. 2 mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.