Kæresters kontanthjælp skaber kaos i kommunerne

Omkring 12.000 kontanthjælpsmodtagere ved ikke, hvor mange penge de har på kontoen, når huslejen skal betales i starten af februar, skriver avisen.dk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor del af dem må tilmed forberede sig på, at kontanthjælpen bliver forsinket med en uge eller længere.

Det tyder dermed på en kaotisk start for regeringens reform af kontanthjælpssystemet, når de første ydelser skal udbetales efter de nye regler i morgen - fredag den 31. januar.

Ifølge Dansk Socialrådgiverforening kommer mange kommuner til at halte bagefter med udbetalingen af kontanthjælp.

- Ude i kommunerne hersker der lige nu en slags implementeringskaos. Mange socialrådgivere frygter den 31. januar, fordi den nedsatte eller manglende udbetaling uundgåeligt kommer til at fremkalde stærke reaktioner, siger formand Majbrit Berlau til Avisen.dk.

Det er de nye regler om gensidig forsøgerpligt for samlevende kærester, der skaber kaos.

Ifølge loven afgøres kontanthjælpens størrelse nemlig efter partnerens aktuelle indtægt. Kommunerne kan altså først fastsætte størrelsen i månedens allersidste dage, når kæresten får sin lønseddel.

Det får lige nu telefonerne til at gløde på det uafhængige rådgivningscenter Settlementet i København.

- Vi har fået henvendelser fra hele Sjælland. Folk ringer og er skrækslagne, fordi de ikke ved, hvad der sker sidst på måneden. Der er en udbredt uklarhed særligt med hensyn til den gensidige forsørgelse, siger socialrådgiver Rikke Posborg til Avisen.dk.

Hun forventer, at der bliver trængsel i RKI (register over dårlige betalere, red.) i takt med, at reformen slår igennem.

I Folketinget vækker det harme, at arbejdsløse ikke får deres kontanthjælp til tiden.

- Det er en skandale. Folk skal jo betale husleje den 1. februar, og så nytter det ikke noget, at de først får pengene for eksempel den 7. februar. Det er rystende, siger Eigil Andersen, beskæftigelsesordfører for SF til Avisen.dk.

- Kontanthjælpsmodtagere skal ikke vente. Vi andre vil jo heller ikke vente på vores løn. Længere er den ikke, siger Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet til Avisen.dk.

De to påpeger, at loven blev vedtaget før sommerferien, og at den derfor ikke kan komme bag på kommunerne.

Jacob Bundsgaard (S), der er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening, afviser ifølge Avisen.dk at kommentere på sagen med henvisning til, at det er et administrativt problem.

/ritzau


Nyhedsoverblik