Kæmpeskibe sejler forbi Danmark uden lods

Nogle af verdens største rederier nægter at tage en lods om bord, selvom de danske vande er særdeles snævre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Blæser på sikkerheds-anbefaling

Flere af verdens allerstørste rederier blæser på FN's anbefaling om, at deres handelsskibe bør tage lods med gennem de snævre og tæt trafikerede danske stræder.

Selvom de store skibe stikker så dybt, at afstanden mellem bug og havbund skal måles i centimeter, skete det 165 gange sidste år, at skibe sejlede gennem de internationale sejlrender uden hjælp fra en lokalkendt lods, skriver Politiken.

I år er tallet foreløbig 117.

Ole Sohn er vred

Lodsens funktion er at hjælpe og rådgive skibets fører med at lede skibet sikkert gennem farvande, som lodsen har særligt kendskab til, og rederierne bør gøre brug af en lods, mener erhvervsminister Ole Sohn (SF):

- Det er bestemt ikke i orden. Disse skibe og rederier løber en stor risiko, der kan ende med at skade dansk natur og økonomi betydeligt, hvis der sker en ulykke, siger Ole Sohn til Politiken.

Det statslige Lodstilsynet registrerer skibene uden lods. Og på listerne, som Politiken har fået aktindsigt i, optræder blandt andre verdens næststørste containerrederi efter danske Mærsk: schweiziske Mediterranean Shipping Company (MSC).

Rederigiganter på listen

På listen er også det største tyske rederi Oldendorff samt de statsejede kinesiske rederigiganter Cosco og China Shipping Group.

- Synderne er ikke kun de mindre og lyssky foretagender, siger lodsinspektør i Søfartsstyrelsen Frank Gottlieb til Politiken.

- Det er ikke godt nok - og tilmed er det konkurrenceforvridende, for langt hovedparten af rederierne bruger jo penge på lods, tilføjer han.

Han oplyser, at nogle rederier ligefrem betaler deres kaptajn en bonus for ikke at bruge lods:

- Det er langt over grænsen og afspejler en rigtig dårlig sikkerhedskultur i de pågældende virksomheder, siger han til Politiken.

/ritzau/


Nyhedsoverblik