Kæmpe prisforskelle på kommuners papirarbejde

Der kan være flere hundrede tusinde kroner til forskel på prisen på papirarbejde alt efter, hvilken kommune virksomheder vil bygge i.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være værd at kigge på gebryrerne, når der skal bygges nyt, for der er store forskellige på, hvad papirarbejdet i kommunerne koster. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Mens det i Roskilde koster 204.000 kroner at sagsbehandle byggeriet af en 5.000 kvadratmeter stor fabriksbygning, sender Stevns en regning på knap 3.000 kroner for det samme papirarbejde.

190.000 kroner til forskel

Herudover er forskellen mellem de 2 kommuner på omkring 80.000 kroner, når det gælder sagsbehandlingen i forbindelse med landbrugsbygninger, mens der mellem Stevns som den billigste og Ringsted som den dyreste kommune er over 190.000 kroner til forskel ved etagebyggeri. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

- Det er alt for store forskelle, som gør sig gældende. Forhåbentligt tager de sjællandske kommuner revanche og bliver mere enslydende i pris, når det fra næste år bliver sådan, at alle kommuner skal anvende en timetakst, siger Niels Moestrup, formand for Dansk Byggeri Sjælland.

Timetakst i stedet for

Som det er i dag, er det op til kommunerne at bestemme, om de vil beregne deres gebyrer ud fra antallet af kvadratmeter, eller om de vil anvende en pris baseret på en timetakst. Fra næste år bliver det lovpligtigt at anvende en timebaseret pris.

- Det er langt mere retfærdigt at gøre brug af timepriser, da de gør det mere gennemskueligt, hvad det er, man betaler for. Herudover bliver det nemmere at gennemskue, om visse kommuner er mindre effektive, når det gælder tiden, de bruger på at byggesagsbehandle, eller om de er unødvendig dyre i deres fastsatte timetakst i forhold til andre kommuner, siger Niels Moestrup.