K: Forebyggelse med plads til forbedringer

- Der er gode fokuspunkter i kommissionens rapport.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Der er gode fokuspunkter i kommissionens rapport. Jeg havde dog gerne set, at den indeholdt flere konkrete bud på, hvordan vi i fremtiden skal forhindre livsstilssygdomme og gøre noget ved den skrantende folkesundhed, siger Konservatives sundhedsordfører Vivi Kier i forbindelse med at forebyggelseskommissionen i dag har fremlagt sine anbefalinger.

Forebyggelseskommissionen har samlet i alt 52 anbefalinger under otte emner, f.eks. alkohol, rygning, kost og fysisk aktivitet.

- Kommissionen har fokuseret på en lang række vigtige emner, men der mangler visioner indenfor eksempelvis ulighed i sundhed, som vi Konservative havde forventet at se mere af. Vi skal tage hånd om de grupper, der af forskellige årsager er for svage til selv at håndtere sundhed, forebyggelse og sygdom - det mangler i kommissionens anbefalinger, siger Vivi Kier og opfordrer til konkrete tiltag:

- I løbet af foråret har vi konservative lanceret et sundhedsudspil "Et Sundt liv - også for de svageste", hvor vi kommer med bud på, hvordan forebyggelse kan føres ud i livet. Vi har eksempelvis foreslået at oprette en sundhedshotline, hvor borgerne kan henvende sig døgnet rundt med spørgsmål om sundhed og forebyggelse. Vi har også foreslået en koordineret indsats mellem skoletandpleje, den kommunale sundhedspleje og relevante sociale myndigheder, således at mange livsstilssygdomme kan forebygges på et tidligt tidspunkt i børnenes liv. Den slags meget håndgribelige forslag er desværre ikke med i forebyggelseskommissionens anbefalinger, siger Vivi Kier og understreger:

- Det er mit håb, at vi snart kan få forelagt en plan for, hvordan vi kan få udmøntet konkrete forslag, og dermed sætte handling bag forebyggelse. Når det sker, så er jeg omvendt ikke i tvivl om, at kommissionens rapport vil være et godt arbejdsredskab for sundhedsinitiativer i fremtiden, siger Vivi Kier.