Juletrafikken bliver ramt af sneen

Sneen har lagt sig over Danmark, og selvom vejene er blevet ryddet, forventer Falck en travl eftermiddag. Fortsat skolelukninger og problemer i ældreplejen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vej- og togtrafikken er fredag morgen stadig mærket af det kraftige snefald, men problemerne er ikke længere så store.

På Fyn fraråder politiet ikke længere unødvendig kørsel og bilisterne kan godt komme frem på småvejene, hvor vinden fortsat kan give driver, men vejene er vanskeligt fremkommelige, oplyser Vejdirektoratet.

Hos Falck har vejhjælpen haft endnu en travl nat og morgen, og på Lolland-Falster er der indsat tre pansrede mandskabsvogne, fordi der er snestorm. Og selvom snevejret er holdt op i det meste af landet, ser Falck frem mod en travl eftermiddag.

- Der er altid travlt op til weekenden, og selvom der måske ikke er decideret juletrafik, så vil der også være flere biler på vejene, fordi politiet ikke længere fraråder, at man kører. Og det vil sandsynligvis også betyde nye opgaver for os, siger Klaus Kristiansen, kommunikationsmedarbejder hos Falck.

DSB har aflyst en række afgange, men kører fredag på alle strækninger, både regionalt og med intercity-togene, oplyser trafikinformationschef Tony Bispebjerg.

- Vi vil ikke køre det fulde program, men kun på et niveau,  som vi regner med at kunne holde, siger han.

Således er togdriften neddroslet med omkring 15 procent, skønner han.

En række togafgange på regionalstrækninger mellem København-Ringsted-Sorø, Kolding-Århus, Svendborg-Odense og på Grenåbanen ved Århus er aflyst.

Snestormen på Lolland-Falster og Sydsjælland giver også problemer for hjemmeplejen i området. Heldigvis er de ældre meget hjælpsomme, fortæller Marianne Olsen, gruppeleder i Nørre Alslev-området i Guldborgsund.

- Der er borgere, der ringer ind og siger, at de nok skal klare sig selv i dag - enten med hjælp fra ægtefællen eller naboen, siger hun til DR Sjælland.

Ligesom torsdag er der lukkede skoler på store dele af Fyn, Sydjylland, Sydsjælland og Lolland-Falster. Det betyder en tidlig juleferie for tusindvis af elever, fordi mange skoler har sidste skoledag fredag. Og på Sakskøbing Skole slipper de ældste elever i 9. og 10. klasse for terminsprøver i engelsk, geografi og biologi.

- Jeg har hørt fra et par elever, som har ringet og spurgt til terminsprøverne. De var ikke kede af, at de får en forlænget weekend, men de skubber problemet foran sig, for de kommer til at få prøven på et andet tidspunkt, siger skoleleder Per Vester.

Kulden holder weekenden over, og der vil falde sne igen søndag i Vestdanmark. Først tirsdag-onsdag bliver det tøvejr og temperaturerne når op på to-tre grader, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut. Men i den østlige del af Sydjylland, på Fyn og i Nordsjælland er der faldet så meget sne, at der er chance for en hvid juleaften.

/ritzau/