Julen står for døren, og det gør indbrudstyvene også.

Det kræver forberedelse at sikre hjemmet, så det er bare med at komme i gang i god tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du ikke vil vende hjem fra juledagene i familiens skød og opdage, at terrassedøren er brudt op, og både sølvtøj, arvesmykker, fladskærm og bærbar pc er forsvundet, er det nu, du skal gå i tænkeboks.

Det kræver nemlig forberedelse at sikre hjemmet mod indbrudstyve, og derfor er det en god idé at gå hjemmet efter i sømmene allerede nu, hvis tyven ikke skal have mulighed for at aflægge dig en uønsket julevisit.

- Der er gudskelov mange ting, man kan gøre selv, og hvis man skal nå det op til julen, er det en god idé at komme i gang, siger politikommissær Kaj Schmidt, der er leder af forebyggelsessekretariatet hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Hver dag får 130 hjem besøg af indbrudstyve, og i juledagene, hvor mange er bortrejst, er der vanen tro endnu flere indbrud. Ifølge brancheforeningen Sikkerhedsbranchen er Danmark det vesteuropæiske land, hvor private gør mindst for at sikre sig mod indbrud. Derfor er der i de fleste hjem masser at tage fat på for at holde tyven ude.

Måske skal man have fat i en låsesmed til at gå de gamle låse efter og en elektriker til at sørge for automatisk tænd- og sluklys udenfor - tyveknægte hader nemlig lys. Måske skal man have en håndværker til at sikre døre og vinduer yderligere, hvis man da ikke har et håndelag, så man kan klare det selv.

Uanset hvad, er sikring af hjemmet ikke noget, man lige får overstået på en eftermiddag eller to. Det kræver en indsats. Både tid og penge. Men det kan vise sig at være godt givet ud.

- Jeg synes, man skal prøve at tænke i et fremtidsperspektiv. Forestil dig, at du kommer hjem til fyraften, og så mangler fjernsynet, computeren og de smykker, du har fra din mor. Så står man måske og tænker, at havde man bare udskiftet sin gamle Ruko-lås, var det ikke sket, siger Kaj Schmidt.

Desuden gælder det om at være på forkant med den værst tænkelige situation og forberede sig på den dag, hvor tyven har været på besøg.

- I disse tider, hvor vi alle har digitale fotografiapparater, er det en god skik, at man spadserer gennem huset og trækker skufferne ud og får fotograferet sølvtøjet. Så gør man det nemmere for sig selv, hvis man skulle få indbrud og skal skrive en skadesanmeldelse, siger Kaj Schmidt.

- Det gør også, at man ser på hjemmet med tyvens øjne og på den måde forholder sig til sine værdier og måske, hvordan man vil sikre sig. Desuden er det en stor hjælp for os, når vi støder på koster og skal forbinde det til et gerningssted, siger han.

Allerede nu er det også en god idé at få snakket sammen med de andre beboere i området. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd viser undersøgelser fra udlandet, at nabohjælp kan nedbringe antallet af indbrud med mellem 16 og 26 procent.

- Det gode naboskab har altså utrolig stor betydning. Det bør være legalt at sige til naboen, at man er væk bare en aften og beder ham holde lidt øje. Og så skal man ikke holde sig tilbage med at ringe til politiet, hvis man for eksempel ser en mistænkelig varebil køre rundt i kvarteret. Skriv nummerpladen ned og fortæl det til os, siger Kaj Schmidt.

Endelig kan man også krydse fingrene og håbe på Kong Vinters hjælp. I 2010 var antallet af juleindbrud nemlig forholdsvist lavt på grund af den megen sne, som også gav indbrudstyvene svære arbejdsforhold.

Læs flere gode råd her: www.mit-sikre-hjem.dk

Gratis online nabohjælp, Naboor: www.naboor.dk


Nyhedsoverblik