Julen skal fejres

Der er forskel på regionen - men uanset om vi bor på landet, i en landsby eller i een af de større byer ER der noget som vi er fælles om: Nu er det jul - og det bliver fejret!

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ny meningsundersøgelse foretaget af TV2 Øst, som blev udsendt til godt 4.000 borgere fra Sjælland, Møn og Lolland-Falster, viser at kun knap 4% af de adspurgte slet ikke skal holde jul. 96% fejrer den i større eller mindre grad.

Til gengæld er den kirkelige del af julen mindre i fokus. Kun 21% går i kirke flere gange om året - og også i julen, mens 17% kun går i kirke til gudstjenesten juleaftensdag. Hele 62% kommer slet ikke i kirke - og altså heller ikke i julen.

Ingen tegn på finanskrise

Den meget tale om truende finanskrise og dårlig økonomi ser ikke ud til at have berørt de adspurgte i meningsundersøgelsen.

69% forventer at julegaverne i år kommer til at koste det samme som sidste år, mens kun 17% vil spare. Til gengæld forventer 10% at de vil give større gaver i år end de gjorde i 2007.

Jul bliver holdt derhjemme

Der er adspurgte som netop nu er ved at forberede julen på så forskellige rejsemål som Tenerife, Egypten og Grønland, men det er kun  2% som er rejst til udlandet i julen. 61% holder juleaften i deres eget hjem, mens 37% fejrer den et andet  sted i Danmark.

Og ikke alene foregår den typiske jul i eget hjem. Den typiske julemiddag er også and og flæskesteg. Omkring 70% af alle de adspurgte skal meget gerne have begge dele på bordet - og 9 ud af 10 skal have brune kartofler og rødkål til! Kun 2% vælger en mere utraditionel julemiddag, der f.eks består af sushi eller thai-mad og andre 2% har ganske almindelig dansk hverdagsmad på bordet.

Juletraditioner forskellige

Når det kommer til traditionerne på selve juleaftensdag: Her er familietraditionerne mange og meget forskellige. Een familie starter dagen med at drikke kogt juleøl fra morgenstunden. I en anden vågner børnene op og oplever, at de sko, som de satte i vindueskarmen, i løbet af natten er blevet fyldt med slik af julemanden. En tredje familie spiller ludo den ene gang om året - og sætter julefreden på spil ved at forsøge at slå hinanden hjem så meget som det overhovedet er muligt! En fjerde har en særlig "lysgave". Alle familiemedlemmer tænder på samme tid et selvslukkende lys - og det lys, som brænder længst, belønnes med gaven.

Når det gælder hvad der er glædeligst ved julen, er svarene forskellige. 91% nyder i høj grad at være sammen med familien. 63% glæder sig meget over at have fridage og 50% glæder sig over at få og give gaver - mens kun 1 ud af 10 ser en særlig juleglæde i at gå i kirke og 1 ud af 4 siger at de særligt glæder sig til at danse om juletræet.

48% af de adspurgte i TV2 Østs juleundersøgelse fortæller at een af de allerstørste glæder juleaften er, at der  faktisk nu er et helt år til det atter er jul!

Glædelig jul