Julefrokostsæson: I dag begynder politiets spritkontroller

I dag torsdag sætter politiet gang i julefrokostkontrollerne landet over. Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at 187 personer har mistet livet i spritulykker fra 2010 til 2014. De 44 her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I de kommende uger bliver der hældt masser af øl, vin og snaps indenbords til årets julefrokoster. Derfor sætter politiet fra i dag torsdag ind med sprit- og narkokontroller, og en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer flere til at stoppe berusede personer, der vil køre. Det skriver Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Alene fra 2010 til 2014 har 187 mennesker mistet livet i spritulykker på vejene, og 1085 personer er kommet alvorligt til skade, viser de nyeste tal fra Vejdirektoratet. Og de to politikredse i TV ØSTs sendeområde ligger desværre højt i statistikken.

Selv om antallet af spritulykker er faldet over årene, sker der stadig alt for mange ulykker på grund af alkohol. Derfor opfordrer politiet, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden nu alle til at lade bilen stå, når de har drukket, og omgivelserne bør blive bedre til at blande sig, når en beruset person hiver bilnøglerne frem.

Politikontrol i hele landet

Fra torsdag den 26. november sætter politiet ind med de årlige julefrokostkontroller. Frem mod jul vil man i hele landet stoppe og kontrollere bilisterne.

- Hvert år sker der tragiske ulykker, hvor bilister kører galt, fordi de har drukket eller taget euforiserende stoffer. Derfor prioriterer vi højt at lave sprit- og narkokontroller, og i de kommende uger vil vi tjekke et meget stort antal bilister i hele landet. Formålet er at få alle sikkert hjem, siger fungerende centerchef Arne Martinsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Værtshuse og venner skal gribe ind

Men politikontrol alene kan ikke løse problemet med spritkørsel. Derfor opfordrer Politiet, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden alle til at bidrage med at forhindre spritkørsel.

Kampagnen 'Klar til et pust?' fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden vil i de kommende uger minde om, at man allerede, før festen begynder, bør have aftalt, hvordan man kommer sikkert hjem, når festen slutter.

Desuden opfordrer kampagnen udskænkningssteder og omgivelser til at blande sig, hvis en person fisker bilnøglerne op af lommen efter at have drukket for meget alkohol.

- Mange har svært ved at vurdere, om de har drukket for meget til at køre. Derfor er det vigtigt, at omgivelserne husker at blande sig, når for eksempel en kammerat eller kollega vil sætte sig bag rattet efter at have drukket. Tilbyd at ringe efter en taxa eller overnatning. Meget mere kræver det ikke, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan blander du dig

Det kan opleves som grænseoverskridende at sige til en gæst, at han skal lade bilen stå, fordi man mener, at han har drukket for meget. Derfor tilbyder Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden hjælp til at gribe ind. 

På spritkampagnens Facebookside Stop Spritkørsel kan man bestille festlige klistermærker, der minder om at lade bilen stå, hvis man har drukket. Til julefrokosten kan man lade gæsterne more sig med at klistre mærkerne på sig selv og hinanden. På den måde får man med et glimt i øjet aftalt på forhånd, hvem der kan drikke og dermed ikke skal køre hjem.

- Det handler om at bryde isen på en enkel og sjov måde, så man får taget stilling. De færreste ønsker at stå med en løftet pegefinger overfor gæsterne, så derfor hjælper vi med at tage stilling på en måde, der både får smilet frem og samtidig sikrer, at man passer på hinanden og at alle kommer sikkert hjem fra festen, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

Spritbilistens julesang

Som noget helt nyt sættes Sjællands Politiorkester og det Det Danske Drengekor i år ind i kampen mod spritkørsel. Orkesteret og koret har sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden lavet en kær juleklassiker om til en opsang, der skal få flere til at lade bilen stå, når de har drukket. 'Spritbilistens sang kan ses og høres på YouTube. 

Desuden vil kampagnefilmen Klar til et pust? blive vist i tv i løbet af december måned. 

Dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker 2010-2014, hvor en fører af et motoriseret køretøj har været spirituspåvirket. Fordelt per politikreds:

  • Bornholm: 11 tilskadekomne / 1 dræbt.
  • Midtvestsjælland: 101 tilskadekomne / 23 dræbt.
  • Sydsjælland + Lolland-Falster: 87 tilskadekomne / 21 dræbt.
  • Fyn: 121 tilskadekomne / 16 dræbt.
  • Kbh Vestegn: 33 tilskadekomne / 5 dræbt.
  • København: 53 tilskadekomne / 12 dræbt.
  • Midtvestjylland: 168 tilskadekomne / 27 dræbt.
  • Nordjylland: 138 tilskadekomne / 23 dræbt.
  • Nordsjælland: 56 tilskadekomne / 9 dræbt.
  • Syd- og Sønderjylland: 130 tilskadekomne / 18 dræbt.
  • Sydøstjylland: 101 tilskadekomne / 14 dræbt.
  • Østjylland: 86 tilskadekomne / 18 dræbt.

I alt: 1085 tilskadekomne / 187 dræbt.

(Kilde: Vejdirektoratet)

Fakta:

  •  9 ud af 10 spritbilister er mænd.
  • Der er flest unge og midaldrende spritbilister.
  • Spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat.
  • De fleste spritulykker er eneulykker.
  • Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker.
  • To ud af tre af de dræbte i spritulykker er spritbilisterne selv.

Kilde: Sikker Trafik


Nyhedsoverblik