Jubel i Odsherred

Stor tilfredshed med beslutning om igangsætning af rute 21 nu og frem til år 2013. – Vejen vil give et enormt løft og betyde stort fremskridt på mange områder for Odsherred, siger borgmester Finn Madsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Beslutningen om at frigive 1,6 mia. kr. til igangsætning af 2. og 3. etape af rute 21 fra Tuse til Vig vækker begejstring uden lige hos såvel erhvervslivet som i det politiske liv i Odsherred.

- Det er en beslutning, som vil få historisk betydning for Odsherred. Med denne vej får vores egn et enormt løft, som kan betyde store fremskridt på en lang række områder og dermed gavne såvel kommunens økonomi som borgernes velfærd, siger borgmester Finn Madsen.

Stolthed

- Vores mål var at få en ny og moderne vej på rute 21, fra Holbæk til Vig, og vi er stolte over at have medvirket til at sikre, at vi får en ny motortrafik inden 2013, siger formand for Odsherred Erhvervsråd, direktør Jan Tamstorf.

- Nu får vi en effektiv motortrafikvej – en såkaldt 2+1-løsning. Denne har en kapacitetsforøgelse på 35 pct. i forhold til en 2-sporet motortrafikvej og der bliver ingen krydsende trafik. Når vi ser på forhandlingsforløbet og på de muligheder, risikoer m.m. som ligger i et sådant, så må vi virkelig sige, at det er et skulderklap til Odsherred af Folketinget, at vi bliver tildelt mere end 1,6 milliarder kroner, som det koster at etablere vejen, en vej som også bliver en ny start på udviklingen af Odsherred, siger erhvervschef Jes Wilhelmsen, der har lutter ros og tak til Folketinget og de partier, der står bag beslutningen.

Stort skulderklap for mange års kamp

Han ser det samtidigt som et kæmpe skulderklap til hele den indsats, som Odsherred har stået sammen om i rigtig, rigtig mange år.

Initiativgruppen for rute 21 med Hans Møller Olsen som talsmand, Odsherred Kommune med borgmester Finn Madsen, Odsherred Erhvervsråd med formand Jan Tamstorf, alle partiformænd for de lokale partiforeninger, lokale folketingsmedlemmer og erhvervslivet, de tidligere borgmestre og kommunaldirektører og mange flere. Alle har arbejdet fantastisk godt sammen, uanset om det var den brede opbakning, der var brug for eller om det var den lille forhandlingsgruppe, som skulle kunne rykke hurtigt ud.

- Så et stort tillykke til alle de mange, som igennem årene har været involveret i denne meget langsigtede strategi til sikring af den fortsatte udvikling i Odsherred, tilføjer Odsherreds borgmester Finn Madsen.

Folketinget tog beslutning om motortrafikvejen med en anlægslov i 1999, tre år efter projekteringsloven blev godkendt. Nu er pengene så også afsat som led i de trafikpolitiske forhandlinger på Christiansborg.

Vejen var oprindelig beregnet til en pris af 775 mio. kr., men prisudvikling har medført en udgift på 1.617 mio. kroner i 2009-kroner.
Sikker og miljøvenlig vej

- Motortrafikvejen op gennem Odsherred vil for det første betyde, at vi nu får en ny vejføring, som vil aflaste den nuværende rute 21. Bilisterne får hermed en ny vej, som bliver en hurtigere, mere sikker og mere miljøvenlig direkte forbindelse mellem landsdelene. Vejen vil dermed imødekomme et mangeårigt behov og den fremtidige trafikudvikling med øget regionaltrafik, øget pendlertrafik og øget ferietrafik og blive en væsentlig faktor for samspillet mellem landsdelene og dermed Kattegatruten Mols-Liniens muligheder for udvikling, siger borgmester Finn Madsen.

Den blå rute

Han tøver ikke med at benævne den nye rute 21, som fortsætter på Djursland, for ”den blå forbindelse” mellem Sjælland og Jylland.

- Vejen vil medføre en erhvervsudvikling og på den måde kunne booste vores område, vurderer såvel borgmester Finn Madsen, Odsherred Kommune som formand Jan Tamstorf fra Odsherred Erhvervsråd.

- Både i anlægsfasen, hvor det må forudses at mange lokale håndværkere, mestre og servicefag blive beskæftiget de kommenmde fire-fem år både direkte og som underleverandører og når vejen står færdig, vil den være en umådelig erhvervsmæssig gevinst. Erhvervslivet har i årtier efterlyst denne nye vej, som forkorter afstandene mellem landets metropoler og giver mulighed for ny erhvervsudvikling, siger formand for Odsherred Erhvervsråd Jan Tamstorf.

Ser frem til mere bosætning

Set med kommunale øjne vil den nye vej til Odsherred også medføre et stort skridt for bosætning både helårligt og i sommerhusområderne.

- Afstanden til danskernes foretrukne fritidsland bliver nu væsentligt mindre, og det vil i sig selv medføre en fremgang i benyttelsen af fritidsområderne og understøtte helårsturismen. Det er også vores klare forventning, at vi vil opleve en vækst i bosætningen og har heldigvis mange tilbud på hylderne til folk, der gerne vil bosætte sig i det skønne Odsherred, siger kommunaldirektør i Odsherred Kommune, Lars Holte.

- Nu skal vi have armene op en dag eller to og derefter trækker vi i arbejdstøjet for at planlægge, hvordan vi udnytter de mange muligheder, der her er lagt foran os, siger borgmester Finn Madsen.