¨

Jordskredsvalget kan blive overgået

Foto: TV ØST

De fire gamle partier står tilsammen til at få færre stemmer end ved jordskredsvalget i 1973, viser exitpoll.

Jordskredsvalget i 1973 står som en milepæl i dansk politik. Men én af de centrale rekorder fra valget kan stå for fald ved dette valg.
 
Ifølge valgstedsmålingen fra både DR og TV2 vil de fire gamle partier tilsammen få færre stemmer, end de gjorde ved jordskredsvalget i 1973, som i høj grad var et opgør med de gamle partier Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale og De Konservative.,
 
Trods mistillidserklæringen i 1973 formåede de fire gamle partier tilsammen at mønstre 58,3 procent af stemmerne.
 
Denne gang ser det dog ud til, at vælgerne i endnu højere grad har vendt V, S, R og K ryggen.
 
I DR's valgstedsmåling står de fire partier til 54,4 procent af stemmerne. Og det ser en lille smule dårligere ud i TV 2's valgstedsmåling, hvor de fire gamle partier står til 54,2 procent tilsammen.
 
Valget kommer efter en valgperiode, hvor de to statsministerkandidater, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har haft store problemer med deres troværdighed.
 
Mens Thorning har været ramt af anklager om løftebrud har Lars Løkke Rasmussen kæmpet med sager om dyre flyrejser og indkøb af tøj. Det er dog hverken Venstre eller Socialdemokraterne, som for alvor trækker de fire gamle partier ned i dag.
 
I 1973 fik Socialdemokraterne 25,6 procent af stemmere, mens Venstre - før partiet fik sit gennembrud i de store byer - måtte nøjes med 12,3 procent. Begge partier står i dag til nogenlunde at matche eller for Venstres vedkommende klart overgå resultatet.
 
Den afgørende forskel ligger hos De Radikale, som i dag står til at blive næsten halveret i forhold til valget i 1973. For De Konservative er billedet endnu værre.
 
I 1973 fik De Konservative med Erik Ninn-Hansen i spidsen 9,2 procent af stemmerne, mens partiet under Søren Pape Poulsen ser ud til at lande på omkring 3,3 til 3,6 procent af stemmerne ifølge de to valgstedsmålinger.
 
Jordskredsvalget i 1973 var dog også kendetegnet ved, at hele tre nye partier i form af Fremskridtspartiet, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti kom i Folketinget.
 
Denne gang ser det kun ud til, at ét nyt parti bliver repræsenteret på Christiansborg - Uffe Elbæks Alternativet.
 
/ritzau/
 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App