¨

Jorden får i aften besøg af en mini-asteroide

Foto: TV ØST

En asteroide flyver fredag aften forbi jordkloden lige under Danmarks horisont. Den er "blot" 27.000 km væk.

Det er fredag aften, at Jorden får besøg fra det ydre rum, når en klippeblok af en asteroide bevæger sig forbi kloden med en afstand af blot 27.000 kilometer.

Kan forårsage ødelæggelse
Mini-asteroiden "2012 DA14", som astronomerne har døbt den, anslås at være hele 45 meter i diameter og vejer godt og vel 130.000 ton.

Dermed er den ikke stor nok til at udslette menneskeheden, hvis den ramte Jorden.

Men ifølge astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium i København er den stor nok til at forårsage voldsom ødelæggelse lokalt.

- Den ville miste noget af sin energi på vej ned igennem atmosfæren, men man har ikke lyst til at få sådan en fætter i hovedet, siger han.

Grumme ar
De såkaldte nær-jord-asteroider har tidligere efterladt store ar på jordkloden.

For omkring 50.000 år tilbage styrtede rester fra en tilsvarende asteroide ned i Arizona i USA og skabte et meteorkrater på 1,2 kilometer i diameter og en dybe på op mod 200 meter.

Og i 1908 ramte et nedslag fra rummet Tunguska i Sibirien og lagde et skovområde på størrelse med Sjælland øde.

Banen bliver ændret
Men når asteroiderne bevæger sig tæt på Jorden og krydser dens baner, er det heller ikke helt uden konsekvenser for dem selv.

- Asteroidens bane bliver ændret, når den flyver forbi fredag, fordi Jordens tyngdekraft vil afbøje dens bane, forklarer Michael Linden-Vørnle.

- Derfor vil man med radarmålinger lave en ny, meget præcis banebestemmelse, så man ved, hvordan det ser ud i fremtiden - med risikoen for, at den eventuelt kommer forbi og siger bang, afslører han.

Svær at se
Når "2012 DA14" aflægger visit fredag aften, er det dog ikke sikkert, at danskerne opdager det.

For ifølge rumagenturet Nasa er asteroidens afstand til Jorden kortest fredag omkring klokken 20.26 dansk tid, og den vil have en lysstyrke på cirka 7,4, hvilket er lidt svagere, end hvad øjet kan opfange.

Og netop når den er allertættest på, befinder asteroiden sig under horisonten, set fra Danmark.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App