Jord undersøges for gift i børneinstitutioner

Region Sjælland har mistanke om gift i jorden i en ud af ti institutioner. Det skal nu undersøges, og hvis der er gift skal det fjernes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

65 ud af 666 børneinstitutioner i Region Sjælland har muligvis områder omkring institutionerne, der overskrider grænseværdierne for giftstoffer.

Derfor vedtog regionsrådet i går, at det nu skal undersøges om der er noget at komme efter.

Fra 1. januar 2008 definerede Miljøministeriet, at al jord indenfor byzoner var let forurenet. "Let forurenet" svarer til det, man forventer i almindelig kost.

Det fik flere kommuner til selv at undersøge, hvordan billedet så ud i deres institutioner. I Guldborgsund Kommune var 18 ud af 36 børnehaver faktisk renere. 14 var "let forurenet" og i to børnehaver blev grænseværdierne overskredet. Uden at børnene dog var i akut risiko, så områderne blev bare spærret af, og inden for de næste to uger bliver den giftige jord gravet væk.

Samtidig informerede kommunen børnehavenerne og forældrene om resultaterne af undersøgelsen, og kommunens næste skridt. Et opslag på børnehavens opslagstavle indeholdt desuden et telefonnummer til medarbejderen i forvaltningen, som forældrene kunne ringe til.

-Lige først blev vi meget forskrækkede. Men fordi vi blev opdateret hele tiden, så har der faktisk været meget få bekymringer fra forældrene, siger Evy Larsen, der er leder i Idestrup Børnehave, hvor de måtte spærre et hjørne af legepladsen af.

Den kommunikationsstrategi vil Region Sjælland også have, så hvis der er et problem, så vil der komme opslag i børnehaverne og information på hjemmesiden. De 65 institutioner ligger ved såkaldte "punktkilder" - det vil sige noget som kan have spredt forurening. Derfor vil Region Sjælland i første omgang koncentrere sig om dem.