Jernbane til ti mia. kr. på vej

Alt tyder nu på, at et massivt flertal i Folketinget til efteråret vil vedtage, at der skal bygges en helt ny dobbeltsporet jernbane mellem København og Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter mere end 20 års diskussion om en hårdt tiltrængt udbygning af jernbanekapaciteten på Sjælland har et flertal i
trafikforligskredsen (K, S, R og SF) valgt side og anbefaler en ny højhastighedsbane, og der er allerede reserveret ti mia. kr. til projektet, skriver Berlingske Tidende.

Banen åbner efter planen i 2018 og vil give op til 25 pct. hurtige rejsetider fra Sydsjælland til hovedstaden. Den forventes at resultere i ca. 13.700 nye rejser pr. hverdag. Venstre har endnu ikke formelt besluttet sig, men partiet vil lige som DF ikke nedlægge veto mod flertallets ønsker, men sandsynligvis gå med i aftalen for at få indflydelse på udmøntningen:

 - Når partier erkender, at et flertal vil have en løsning, sætter man sig ikke hen i et hjørne og spiller sur, men går konstruktivt ind i det. Det har vi set før, og det vil også ske her,« siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

Flertallets begrundelse er, at kun en ny bane kan løse både de nuværende flaskehalsproblemer på strækningen København-Roskilde-Ringsted og opfylde de fremtidige behov for bl.a. regionale lyntog på Sjælland og internationale godsruter fra Sverige til Tyskland via Femernforbindelsen. Derimod giver den alternative løsning med et ekstra spor mellem Hvidovre og Høje-Taastrup - kaldet femtesporet - kun mulighed for at køre få ekstra tog:

 - De trafikpolitiske målsætninger er meget ambitiøse og klare. Vi skal have flere til at tage toget. Og når en ny bane i sig selv både kan løse det nuværende og fremtidige kapacitetsbehov, er der tale om et gigantisk løft,« siger transportminister Lars Barfoed (K).

På vegne af ti sjællandske kommuner vil Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), give en ny bane kamp til stregen:

 - Vi har svært ved at se, at der skulle blive genereret så mange flere passagerer fra det tyndt befolkede område syd for Køge,« siger han.