Jægere og landmænd vrede over kritik

Det er ikke ok, at grønne organisationer kritiserer jagtregler, der tillader jagt på dyr, selvom de har unger. Det mener jægere, skovejere og landmænd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse saboterer samarbejdet i Vildtforvaltningsrådet, som rådgiver miljøministeren i principielle spørgsmål om jagt og vildtforvaltning.

Så hård lyder kritikken nu fra både landbruget, skovejerne og jægerne.

Dyrebørn sulter ihjel

Stridens kerne er en ændring af reglerne for, hvordan man regulerer eller på godt dansk skyder vildt, som gør skade på blandt andet afgrøder og husdyr.

Ifølge de grønne organisationer er der i dag nærmest frit slag for lodsejere til at nedlægge skadevoldende pattedyr som ræv, mår og hjort også i dyrenes yngletid.

Dermed er der ifølge samme organisationer for stor risiko for, at dyreunger efterlades alene til sultedøden.

Gik enegang

Sagen har siden februar været diskuteret i en arbejdsgruppe under Vildtforvaltningsrådet. Men resultatet vil de grønne organisationer ikke stå inde for.

De er derfor gået direkte til miljøministeren med et fælles brev. Her peger de på, at der, som også tidligere anbefalet af Dyreetisk Råd, er brug for strammere regler.

Som udgangspunkt bør vilde pattedyr have fred i yngletiden. Og ved akutte problemer med skadevoldende vildt skal Naturstyrelsen give en tilladelse til regulering. Præcis som det allerede gælder for fuglevildt.

Samarbejdet kan tage varig skade

Fremgangsmåden skader det fremtidige samarbejde i Vildtforvaltningsrådet, mener kritikerne.

- Det er utilstedeligt og uden fortilfælde, at de går enegang på den måde. Der er tradition for fælles indstillinger fra rådet til ministeren, og sagen skal først behandles endeligt i rådet til september, siger formanden for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen.

Han mener, de grønne organisationer forsøger at gennemtvinge deres egne synspunkter.

Landbrugets repræsentant i arbejdsgruppen, Henrik Bertelsen, er enig.

- Det er rigtigt ærgerligt, for normalt betyder arbejdet i rådet, at man giver og tager. Men næste gang er det jo ikke sikkert, at vi andre vil give os ret meget, siger han.

/ritzau/


Nyhedsoverblik