Investorer skal få læger til yderområder

Bertel Haarder vil give private investorer lov til at købe lægeklinikker i yderområder. Det skal få flere læger til tyndtbefolkede egne. Lægerne siger nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fremover skal private investorer kunne købe en lægeklinik i yderområder af Danmark og ansætte læger som lønmodtagere. Det mener indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V).

Forslaget gør op med en lang tradition for, at læger selv ejer deres klinikker, skriver Ugeskrift for Læger.

Ifølge Bertel Haarder er nytænkning nødvendig, fordi manglen på praktiserende læger i yderområder vil vokse markant de kommende år. I dag er hver tredje praktiserende læge over 60 år.

- Vi nødt til at indstille os på, at fremtidens praktiserende læge bliver ansat eller del af et kollegium uden at være bundet til stedet økonomisk. Og det rejser spørgsmålet om, hvem der kan eje en lægepraksis, siger Bertel Haarder til Ugeskrift for Læger.

I dag må kun praktiserende læger få et såkaldt ydernummer, der sikrer patienter og aflønning med Sygesikringen. Dermed er det kun læger, der er de reelle driftsherrer i klinikken.

Bertel Haarder opfordrer de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) til at bidrage positivt til en opblødning af systemet frem for at afvise tanken per automatik.

PLO vil gerne mødes med ministeren, men man afviser ydernumre til ikke-læger.

- Det, at praktiserende læger ejer lægeklinikkerne, sikrer en fantastisk stabilitet i praksissektoren. For lægen er det at drive lægepraksis et livsprojekt, og de ansvarlige myndigheder er sikker på stabil drift af praksis i mange år, siger PLO-formand Henrik Dibbern til Ugeskrift for Læger.

Han frygter, at andre private aktører på markedet vil føre til en opportunistisk praksisdrift, hvor investorer kun vil være i sektoren, så længe området leverer profit, men forsvinde i stramme økonomiske tider og efterlade tomme lægepraksis.

/ritzau/