Ingen tid til samvær: Pårørende til demente bruger sidste tid på rengøring

De pårørende bruger al for meget tid på praktik og rengøring i stedet for at være sammen med den demensramte. Det mener foreningen for Pårørende i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En motionsrute for demente, og et lys i plejeboligen, der tænder af sig selv, når den demente står op om natten og leder efter toilettet.

Sådan skal seks kommuner bevise, at de kan lette livet for demensramte, når de som demonstrationskommuner sætter plejen af demente og deres pårørende i fokus. Det skriver DR Sjælland.

Men formand for Pårørende i Danmark, Marie Lenstrup så hellere, at der blev mere tid for de pårørende til at være sammen med den demensramte:

- Det handler ikke bare om nogle teknologiske løsninger, det handler i høj grad også om at give os tid og støtte, sådan at familierne bliver i stand til at rumme den demensramte, have tålmodighed til det og få muligheden for nærværet i den tid, der er tilbage.

- Vi spilder jo tiden, hvis vi bare render rundt og gør rent, når vi i virkeligheden skulle være sammen i den sparsomme tid, der er for den demensramte, siger Marie Lenstrup til DR Sjælland.

Pårørende har brug for tid

De seks udvalgte kommuner, heriblandt Aalborg, Aarhus og Hillerød, skal blandt andet uddanne kasseassistenter og taxachauffører til at kunne tale med demente. Og så skal dementsramte have deres egen margueritrute, som skal udvikles med særlige skilte lavet af afgangselever fra Danmarks Designskole.

Men for Marie Lenstrup, hvis mand Jon er dement og bor på plejehjem i Sydsjælland, er det tid, der er brug for.

Mens Jon stadig boede hjemme var hverdagen en prøvelse i tålmodighed. Hendes mand kaldte hele tiden, og Marie Lenstrup ville gerne hjælpe ham:

- Det kan jeg måske de første 30 gange, så kan jeg vende tilbage og være sød og kærlig og omsorgsfuld, men den 31. gang, bliver jeg irriteret og kommer til at sige noget grimt til ham. Så opdager jeg, at jeg står der og skælder ud på en mand, der er demensramt, siger hun.

Da Jon kom på plejehjem havde Marie Lenstrup set frem til at være hans kone igen i stedet for hans plejer. Hun havde drømt om små gåture, kaffe og hygge i sofaen, men virkeligheden er en helt anden:

- Jeg skal rydde op og gøre rent, for han går jo og krummer, spilder og taber fulde glas med juice ud over gulvet, men der bliver kun gjort rent en gang hver anden uge. Det er jo ikke nok, siger Marie Lenstrup til DR Sjælland.

I dag lever op imod 90.000 med demens, og 400.000 danskere er pa°rørende til en person med demens.

 


Nyhedsoverblik