¨

Idealet om sundhed stresser os

Foto: TV ØST

Idealet om en kernesund familie kan stresse forældrene og give dem kronisk dårlig samvittighed. Det går ud over børnene.

Det skal se rigtigt ud

”Jeg er lidt flov over at indrømme det, men jeg tog ungerne med på Mac Donalds i sidste uge.” En hyppig kommentar fra skyldbetyngede forældre, forklarer psykolog John Halse.

- Det skal se rigtigt ud, og det gør et besøg på Mac Donalds ikke.

Hver dag bombarderes forældre med idealet om den perfekte familie. Ligesom unge piger har svært ved at leve op til fotomodellerne, der pryder modemagasinerne, så kan familierne også føle sig utilstrækkelige.

- Mange forældre kommer til at opleve sig selv som en fiasko, fordi de simpelthen ikke magter at leve op til de høje krav, fortæller familiekonsulent Ann Mari Hoffmann.

Stressede forældre = stressede børn

Især mødrene er udsatte, mener hun.

- Mange kvinder vil så gerne være perfekte. Fædrene er typisk lidt mere afslappede, og har nemmere ved at servere hotdogs til ungerne uden grønt til og tænke ”hul i det”.

Er mor eller far stresset, rammer det i sidste ende børnene, vurderer psykolog John Halse, der har udgivet en bog om børn og stress.

- Mæslinger kan vi forebygge, men der findes ingen antibiotika mod stress, og den er stærkt smittefarlig. Er forældrene fraværende og udkørte over en længere periode, begynder børnene simpelthen at få de samme symptomer. 

Drop illusionen

Han understreger, at barnet er ligeglad med, om man køber en bakke med færdigblandet salat.

- Men barnet opdager, at mor er stresset, forjaget og træt, og det er ingen tjent med.

Ann Mari Hoffmann bakker op. Familierne skal tage, hvad de kan bruge fra puljen af velmente råd.

- Hvad er vigtigt for vores familie? Og hvad ønsker jeg at lære mine børn? Det skal vi huske at reflektere over, for ellers mister vi os selv.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App