¨

I dag hyler sirenerne

Foto: TV ØST

Traditionen tro testes sirenerne første onsdag i maj. Det seneste år har sirenerne lydt otte gange, og de er stadig et vigtigt redskab for Beredskabsstyrelsen.

Når kalenderen viser første onsdag i maj, så ved de fleste, hvad der sker klokken 12. Her vil Beredskabsstyrelsen nemlig lave den årlige afprøvning af sirenerne, som lyder over hele landet.

Men selv om sirenerne kan virke gammeldags, så bruger myndighederne dem faktisk fra tid til anden. Helt præcist er sirenerne blevet brugt otte gange i løbet af det seneste år. Det oplyser Beredskabsstyrelsen, som er glade for sirenerne.

- De er et vigtigt redskab for os, når der opstår situationer, hvor vi har behov for at alarmere befolkningen. De kan bruges, når vi skal fortælle folk, at det kan være farligt at opholde sig udenfor, siger kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf.

Folk ringer 112

Kommunikationschefen oplyser, at ikke alle ved, hvad det betyder når sirenerne lyder.

- Når man hører sirenerne, og det ikke er en test, så skal man gå inden døre og lukke døre og vinduer. Herefter skal man tænde for DR eller TV2 og vente på yderligere info. 

- Vi har desværre erfaringer med, at folk ringer til 112 for at fortælle, at sirenerne hyler. Det er uheldigt, for det kan spærre for vigtige opkald, siger Thomas Dybro Lundorf.

Hyler af tre omgange

Men selv om sirenerne er effektive, så er det ikke det eneste redskab, som Beredskabsstyrelsen bruger, når den skal alarmere befolkningen.

- Vi forsøger at ramme så bredt som muligt, og derfor prøver vi at få budskaberne ud på alle platforme. Primært bruger vi pressen og sociale medier, og så kan vi også tænde for sirenerne, hvis der er behov for det, siger han.

Når Beredskabsstyrelsen tester sirenerne første onsdag i maj, så sker det af tre omgange. Først klokken 12.00 og 12.04, hvor sirenerne signalerer, at man skal gå inden døre. Klokken 12.08 lyder et andet signal, som betyder, at faren er forbi.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App