Hvordan står det til med børneopdragelsen anno 2013?

Dårlig samvittighed, usikkerhed og forkælelse. Er vi dårligere til at opdrage vores børn i dag end tidligere? Det spørgsmål stillede Kathrine Krone 3 eksperter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et citat springer mig stadig i øjnene, når jeg ser tilbage på mine noter fra starten af Børnemanualens tilblivelse: 

”Over 60 procent mener, at børn er dårligere opdraget i dag, end for 10 år siden.” Kilden til undersøgelsen er forsvundet i processen, men jeg kan stadig huske, hvordan jeg skyndte mig at skrive citatet ned, fordi jeg var alvorligt bange for, at det var sandt. At børn er dårligere opdraget. At min generation af forældre ikke gør det godt nok. At vi har for travlt, for dårlig samvittighed. At vi er for inkonsekvente, for usikre, for famlende i vores opdragelse.  At jeg er en dårlig mor. Og at mit afkom derfor bliver for forkælet, for hysterisk, for uopdragent og røvirriterende!

Derfor har jeg under optagelserne til Børnemanualen løbende spurgt tre af eksperterne om deres syn på min forældregeneration. For hvordan står det egentlig til med børneopdragelsen anno 2013?
Herunder kan du se, hvad de hver især svarede.
 
De tre eksperter er:
 
Børneekspert Ole Flemming
Ole er en populær foredragsholder og ophavsmand til det altid relevante spørgsmål: ”Har du talt med dit barn i dag?”. Han har en baggrund som lærer, har siden læst pædagogik og børnepsykologi, fungeret som lektor på både lærer- og pædagogseminarier og har også været konsulent i Undervisningsministeriet. Med sine 73 år har han meget erfaring at trække på. Så selvom han ikke selv vil være ved det, så har jeg udråbt ham til børne-guru. Og én ting er sikkert: Ole tager altid børnenes parti, og han er god til at drille og provokerer forældrene til at se deres børns reaktioner i et nyt lys.

Du kan læse lidt mere om Ole Flemming her eller besøge hans hjemmeside på www.oleflemming.dk


Oles Flemming gør status over børneopdragelsen anno 2013

Familievejleder Lola Jensen
Lola er også meget erfaren, når det kommer til børneopdragelse. Hun er nok bedst kendt for hendes mange tv-optrædener i Go’morgen Danmark på TV2. Som familievejleder tager hun også på hjemmebesøg hos familier, holder foredrag og har skrevet en række bøger om børn, forældre og opdragelse.  Lola er en kontant dame, der ved præcis hvad hun mener. Og det går godt i tråd med hendes syn på børneopdragelse, hvor hun opfordrer til at være tydelig, rolig og konsekvent. Egenskaber, som jeg i den grad har haft brug for at få ind under huden i min børneopdragelse.

Du kan læse mere om Lola Jensen her eller besøge hendes egen hjemmeside lolajensen.dk


Lola Jensen gør status over børneopdragelsen anno 2013

Familieterapeut Fie Hørby
Fie Hørby repræsenterer en ny generation indenfor familierådgivning.  Hun gør op med en lang række myter om børneopdragelse, og hendes seneste bog byder os provokerende: “Drop opdragelsen”. Med den opfordring vil Fie gøre op med den del af opdragelsen, som hun mener har overskredet sin udløbsdato.

Kritik, bebrejdelser, skældud, moral hører et gammelt børnesyn til. Og ifølge Fie Hørby skal vi i dag gøre op med mange af de opdragelses-mantraer, som vi mere eller mindre ubevidst bringer med videre fra vores egne forældre.
For mig har Fie formået at vende tingene på hovedet, så jeg fx kunne se bordskik i et nyt lys.

Du kan læse mere om Fies myte-brud her eller besøges hendes hjemmeside www.fiehoerby.dk


Fie Hørby gør status over børneopdragelsen anno 2013