Hvor mange middelalderstjerner scorer din by? Se kortet her

Nakskov og Nysted topper listen over regionens bedst bevarede middelalderbyer, mens Slagelse skraber bunden. Sådan lyder det ifølge Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, der lancerer en ny smileyordning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har netop lanceret en smileyordning for historiske bymiljøer i Danmark. For regionen gælder, at Nakskov og Nysted ligger højest på listen over ’Gode byer’ med fire ud af seks stjerner, mens Slagelse indtager bundplaceringen med én enkelt stjerne.

Slagelse får udover sin ene stjerne også hårde ord med på vejen:

- Byen havde engang masser af liv og små butikker i alle de centrale gader. Nu er livet forsvundet fra disse gader, som virker nedslidte og uinteressante. Den nedre del af Løvegade er ødelagt, Bredgade er hårdt medtaget, Torvegade er trist. Kun Fruegade fremstår som et smukt minde om en by, der var engang, lyder det blandt andet i vurderingen.

Subjektive betragtninger

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har valgt at oprette smileyordningen, fordi foreningen ønsker at bevare det unikke ved de historiske købstæders bycentre, der ellers mange steder er truet.

Med smileyordningen forsøger foreningen at sætte fokus på bevaringen af middelalderbyerne, så der skabes en debat om kvaliteten:

- ’Gode byer’ vurderer middelalderbyernes centre uden filter. Tommelfinger op eller ned. Der er på ingen måde tale om objektive betragtninger, snarere reflekser fra besøg i de senere år, skriver foreningen på deres hjemmeside godebyer.dk.

Det er bestyrelsesformand i Landsforeningen for Bygning- og Landskabskultur Jep Loft, der har stået for størstedelen af vurderingerne, men lokalforeningerne i de enkelte byer har også været inddraget.

På kortet kan du se vurderingen af alle regionens middelalderbyer.