Hver tiende mand smittet med farlig sexsygdom

Sexsygdom, der sættes i forbindelse med kræft, er mere udbredt blandt mænd end kvinder. Men kun kvinder vaccineres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er en af de eneste virus-sygdomme, der med sikkerhed fører til kræft. Og nu viser ny forskning, at den er meget udbredt blandt mænd.

En amerikansk undersøgelse viser nemlig, at hver gang én kvinde er smittet med den orale variant af HPV, så bærer hele tre mænd varianten. Det viser studiet, der netop er offentliggjort i det amerikanske tidsskrift The Journal of the American Medical Association. 5.500 amerikanere er med i undersøgelsen – og omkring ti procent af mændene i undersøgelsen bar den orale variant.

Netop HPV-virus omkring mundregionerne forbindes med flere typer kræft i hovedet, nakken og spiserøret. Kræfttyperne rammer typisk rygere – men den rammer hele 50% oftere personer, der samtidig har HPV.

Undersøgelsen er foretaget af forskere på Ohio Statsuniversitets Kræftcenter, og her konkluderer forskerne, at det er den seksuelle frigørelse, der ligger bag en voldsom stigning i netop disse kræftformer de sidste 30 år. Det skriver BBC.

HPV, eller Human papillomavirus som det retteligt hedder, er mest kendt som den sexsygdom, der giver kønsvorter – men forskningen har for længst fastslået, at det er en af de hyppigste årsager til livmoderhalskræft hos kvinder.

I Danmark er piger på 12 år siden 2009 blevet tilbudt en gratis vaccination mod HPV. Men tilbuddet omfatter ikke drenge – og også kvinder født før 1993 skal selv betale vaccinen. De sammenlagte tre vacciner koster omkring 3.500 kroner.

Vaccinationen dækker dog ikke alle typer HPV, og dermed kan der stadig være en kræftrisiko, selvom man er blevet vaccineret.

I gennemsnit får årligt knap 900 danskere konstateret kræftformer, der forbindes med HPV-virus. Af dem er omkring en tredjedel mænd, oplyser B.T.

Denne artikel er skrevet af Lev Livet-redaktionen på TV2 ØST.

Lev Livet er et sundhedsmagasin, der fra februar 2012 sendes på TV2 ØST. Du kan finde mange flere sundhedsnyheder og se vores tv-programmer på adressen www.tv2east.dk/lev-livet/