Hver femte fotovogn afskaffes og erstattes af stærekasser

Flere af politiets fotovogne bliver afskaffet og erstattes af de af fastmonterede stærekasser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Blitz.

Regeringen skifter nu kurs i forhold til fartkontrol på de danske veje. 20 ud af politiets 100 fotovogne bliver afskaffet og til gengæld erstattes de af fastmonterede stærekasser, hvor bilisterne bliver mødt med advarselsskifte på forhånd, så de kan nå at lette foden fra speederen.

Ændringen kommer til at ske i løbet af det kommende år. Det skriver DR

- Vi får mere fokus på trafiksikkerhed og på at rede menneskeliv frem for at skrabe penge i statskassen, siger Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen, der præsenterer beslutningen på vegne af regeringen, til DR.

Det er transportminister Ole Birk Olesen, som står bag initiativet. Han vil dog først udtale sig senere i dag, oplyser ministeriets presseafdeling. 

Skal sættes op på flere vejstrækninger rundt i landet

Det er planen, at de 20 nye stærekasser skal sættes op på nogle af de 44 vejstrækninger forskellige steder i Danmark, hvor der ifølge Vejdirektoratet sker flest uheld.

De pågældende kommuner med farlige veje, kan så søge om at få opsat en stærekasse. Derfor vil ændringen øge trafiksikkerheden, lyder det fra Venstres transportordfører. Han henviser til Sverige, hvor fartkontrollen primært består at ubemandede stærekasser, hvor bilisterne møder et advarselsskilt forinden i modsætning til fotovognene.

- Erfaringer fra Sverige viser, at stærekasser på farlige steder tvinger farten ned og redder menneskeliv, siger Kristian Pihl Lorentzen.

DF jubler over færre fotovogne

Dansk Folkeparti jubler over udsigten til færre fotovogne. 

- Det har længe været et ønske for os, at vi får skåret ned på antallet af fotovogne. Jeg ser det her som første skridt til at få endnu færre fotovogne og endnu flere stærekasser ud at stå på de mest farlige vejstrækninger, så vi får farten ned, siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, til DR.

Sidste år blev 563.755 bilister blitzet, og der blev udskrevet bøder for i alt 701 millioner kroner. Eller hvad der svarer til cirka syv millioner kroner pr. fotovogn.

Da den daværende VK-regering tilbage i 2010 i kølvandet på en forsøgsordning med 10 stærekasser besluttede at sætte i alt 500 stærekasser op på de danske veje budgetterede den med én millioner kroner i bødeindtægter pr. stærekasse.

Bødeindtægterne er ifølge DR meget mindre ved stærekasser, fordi bilisterne bliver advaret med skilte om at der er fartkontrol forude, og dermed kan nå at sænke farten.