Hver anden skole snyder med førstehjælp

Kun halvdelen af landets folkeskoler underviser i førstehjælp. Det har ellers været et lovkrav siden 2005.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kun hver anden af de danske folkeskoler lever op det nu syv år gamle obligatoriske krav om, at skolerne skal undervise i førstehjælp. Det viser en undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Hjerteforeningen.

Vi halter efter nabolandene, når det gælder borgernes evne til at give livreddende førstehjælp. Alt for få af de 3500 danskere, der hvert år falder om med hjertestop uden for hospitalerne, får den hurtige hjælp, som tredobler deres chancer for at redde livet. Det var baggrunden for at gøre undervisning i førstehjælp lovpligtig i folkeskolen i 2005.

Men kun 48 procent af skolerne har det i dag på skoleskemaet. Bare to procent flere end i 2010. I det nuværende tempo vil loven fra 2005 først være slået igennem om 50 år.

- Vi er meget langt fra målet, og det er simpelthen ikke godt nok, siger adm. direktør i Hjerteforeningen Inge Vestbo.

Hun er bestyrtet over, at 40 procent af de mange skoler, der ikke følger loven, ikke er klar over, at førstehjælp er et lovkrav.

- Det er utroligt efter syv år. Og ekstra trist, når vi ser, at lande som Norge og Sverige har mere succes med undervisning i folkeskolen og bedre overlevelse ved hjertestop, siger hun og fortsætter:

- Skolen er så velegnet til formålet, fordi man når ud til alle samfundsgrupper. Samtidig husker man bedre ting, som man lærer i en ung alder.

 

Manglende ressourcer
30 procent af de skoler, som ikke følger loven angiver manglende ressourcer som den vigtigste årsag til forsømmelsen. Hjerteforeningen mener, at ansvaret under alle omstændigheder klart ligger hos børne- og undervisningsminister Christine Antorini.

- Folkeskolen har mange opgaver. Så det er ministerens ansvar, hvordan der skal prioriteres. Der er livsvigtige grunde til, at det her blev skrevet ind i folkeskoleloven, og det må ministeren tage hånd om, siger Inge Vestbo.

Det er ikke i orden, at kun hver anden af de danske folkeskoler lever op det nu syv år gamle obligatoriske krav om, at skolerne skal undervise i førstehjælp. Det erkender formanden for Skolelederforeningen Anders Balle på baggrund af undersøgelsen

- Det er ikke godt nok. Jeg kan kun sige, at især de seneste to år har der været utrolig meget fokus ikke mindst politisk på det faglige indhold såsom dansk og matematik i folkeskolen, siger Anders Balle og fortsætter:

Da drejningen af folkeskolen væk fra det almendannende herunder førstehjælp over mod det strengt faglige ikke mindst er et politisk ønske, så mener han, at politikerne også må tage teten på de forsømte områder.

- Jeg vil opfordre undervisningsminister Christine Antorini til at lave en kampagne, som sikrer, at førstehjælp bliver prioriteret, siger Anders Balle.

Selvom skolerne føler sig pressede af mange opgaver, er han enig med Hjerteforeningen i, at førstehjælp er en relevant opgave for skolerne, som kan redde liv.

/ritzau/


Nyhedsoverblik