¨

Hver anden er ikke god nok til militæret

Foto: TV ØST

Omkring halvdelen af dem, der kommer til session, er ikke egnet til at komme i militæret. Stillesiddende vaner er med til at svække fysikken hos de unge.

Næsten hver anden af alle de danske unge, der stiller til session, er ikke god nok til at komme i militæret, oplyser P4 Sjælland.

Det viser de seneste tal fra Forsvaret fra 2014, hvor næsten halvdelen af de unge er blevet vejet og fundet for lette til militærtjeneste, og det er det højeste antal nogensinde. Til sammenligning blev en tredjedel kasseret i 1995.

I år blev helt præcist 46,6 procent af de unge erklæret uegnede, mens 48,05 procent fik tommelfingeren opad og erklæret egnede. Det er samtidig det laveste antal nogensinde.

Stillesiddende ungdom

Det er en mere stillesiddende ungdom med fedme og rygproblemer til følge, der er skyld i stigningen. Men også at man er blevet dygtigere til at finde skavanker og sygdomme, end man har været før, siger Svend Astrup, der er koordinerende sessionslæge:

- Vi har lagt mærke til, at den generelle fysiske træningstilstand hos unge mennesker, er for nedadgående, og det hænger nok sammen med den ændrede livsstil, hvor unge er blevet mere immobile og sidder mere foran deres computer og ikke løber så meget rundt og træner, siger han til P4 Sjælland.

Færre men stærkere

Men det er ikke kun negativt nyt, at dumpeprocenten er så høj. Det mener Morten Runberg, der er daglig leder af Rekrutterings Center Slagelse på Antvorskov Kasserne:

- Det er ikke kun blevet dårligere. Det er også vores erfaring, at vi bliver bedre til at fange dem, der risikerer at få skader. Og så er lægerne blevet bedre til at finde potentielle fysiske skader og psykiske lidelser som eksempelvis ADHD. Og så bliver kravene til de værnepligtige løbende tilpasset, og de værnepligtige i trøjen har aldrig været stærkere end i dag, siger Morten Runberg.

Samtidig er antallet af værnepligtige på sit laveste niveau nogensinde. Frem til 2020 skal 4200 rekrutter hvert år en tur i trøjen.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App