Hvem løfter arven efter Pia Kjærsgaard?

Dansk Folkeparti kan måske blive det største parti i Sjællands Storkreds. Men hvem skal høste de mange stemmer?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pia Kjærsgaard er ikke længere partileder - og heller ikke opstillet i Sjællands Storkreds. Tusindvis af stemmer er dermed hjemløse i hvad der derudover tegner til at blive en triumf for Dansk Folkeparti.

De sidste to valg har de sjællandske DF'ere ikke skullet præstere ret store personlige stemmetal for at blive valgt ind - for Pia Kjærsgaard har støvsuget stemmerne. Men nu er hun væk. Ind er i stedet kommet Søren Espersen, der er mere regional, men som bestemt ikke kan præstere samme tiltrækning.

Partiets fremgang på landsplan slår dog for alvor igennem i Sjællands Storkreds, og faktisk ligger partiet på vippen til at blive storkredsens største med op mod 7 mandater mod 4 i 2011 ifølge en prognose ud fra de sidste mange måneders meningsmålinger udregnet af professor Søren Riisbjerg Thomsen.

Kjærsgaards afgang gør dog forudsigelserne om mulige MFere usikre, da hun i hver eneste kreds var topscorer - så selv en markant fremgang i personlige stemmer behøver ikke at give et mandat.

Partiets inderkreds
Søren Espersen, René Christensen og Karin Nødgaard er alle medlemmer af inderkredsen i Dansk Folkeparti som henholdsvis politisk næstformand, finansordfører og medlem af den bare 12 personer store hovedbestyrelse - de er de sikre kort.

Søren Espersen: Ny mand i kredsen - men kun politisk. For Espersen har været bosat ved Vordingborg i flere år og selvom han afløser den tidligere partiformand i Kalundborg-kredsen, så er regionen ham ikke fremmed. Er ikke den samme stemmesluger som Pia Kjærsgaard, men kan se frem til pæn fremgang og skal nok høste stemmer bredt.

René Christensen: Faktisk var Christensen bare 238 stemmer fra at matche Pia Kjærsgaards 2396 personlige stemmer i Guldborgsund-kredsen i 2011 - som den der var klart tættest på. Og ved kommunalvalget i 2013 blev han den med afstand største stemmesluger i kommunen med over 6000 personlige stemmer. Et godt bud på valgets højdespringer i Sjællands Storkreds.

Karin Nødgaard: Der sidder stadig en Nødgaard på tinge efter næste valg for Dansk Folkeparti - og det har der gjort i hele partiets levetid med Karin Nødgaards far Poul som en af stifterne af partiet. Denne gang stiller Karin Nødgaard dog op i Slagelse i stedet for Ringsted, men dermed kommer hun blot til at høste bredere. Også Karin Nødgaard kan se frem til markant stemmefremgang.

Byrødderne går frem
Også Liselott Blixt, Merete Dea Larsen og Per Nørhave - byrådsmedlemmer fra Greve, Roskilde og Ringsted - står med den kommende fremgang til at komme ind på baggrund af et kommunalvalg, hvor de alle var frontfigurer.

Liselott Blixt: Fik partiets yderste mandat sidst, men med fremgangen og samtidig et forrygende kommunalvalg i Greve, hvor hun med næstflest personlige stemmer stod i spidsen for en markant DF-fremgang - ja, så kan partiets sundhedsordfører roligt se frem til en periode mere.

Merete Dea Larsen: Den 36-årige farmakonom har næsten samme historie som Blixt, bortset fra hun netop lige præcis ikke blev valgt sidst. Men næstflest stemmer i DF-fremgang i Roskilde ved kommunalvalget så kan hun godt se frem til en periode på Christiansborg.

Per Nørhave: Endnu et ansigt fra valgplakaterne i november 2013 - denne gang Ringsted. Får det dog sværere end de to kvinder, da Karin Nødgaard stadig kommer til at høste stemmer i det midtsjællandske. Sønnen sidder i øvrigt både i Ringsted byråd og regionsrådet og hustruen arbejder i partisekretariatet på Christiansborg - men Per Nørhave kan ikke føle sig helt sikker.

Outsiderne uden for deres egen kreds
Alt efter mængden af mandater så har Jeppe Jakobsen og Henrik Brodersen også muligheder. Begge er dog handicappede af ikke at stille op på hjemmebanen.

Henrik Brodersen: Brodersen røg ud ved sidste valg, og denne gang er han opstillet i Faxe - et handicap, da det er i Slagelse-kredsen - mere specifikt Skælskør - han har hjemme i både byråd og bopæl. Brodersens stemmetal har været for nedadgående, men kan måske hente stemmer lidt bredere, da han udover Faxe og Slagelse tidligere har været opstillet på Lolland.

Jeppe Jakobsen: Yderste outsider er den unge Jeppe Jakobsen. Han var langt fra at blive valgt sidst, men skulle der falde et 7. mandat kan han godt tage det foran Brodersen. Ligesom Brodersen stiller han op udenfor hjemmebanen - han er bosat og i byrådet i Kalundborg, men stiller op i Holbæk, da Søren Espersen har overtaget kredsen efter Pia Kjærsgaard.

Det bedste bud:

Espersen, Christensen, Nødgaard, Blixt og Dea Larsen bliver valgt. Nørhave er favoritten til det 6. mandat, men de mange stemmer Pia Kjærsgaard efterlader - og Lars Løkke Rasmussens kendis-faktor som ny tiltrækning - gør det svært at vurdere styrkeforholdet. Får Dansk Folkeparti 7 mandater kommer Nørhave og Brodersen ind - Jakobsen må nøjes med byråd og regionsråd.

Fakta: Valgforsker professor Søren Riisbjerg Thomsen laver jævnligt geografiske prognoser (publiceret på Altinget.dk). Prognoserne er baseret på en lang række meningsmålinger lagt sammen og giver dermed et mere sikkert billede. Prognoserne giver udelukkende et bud på mængden af mandater til partierne - navne og kandidaternes muligheder er redaktionens bud, baseret på tidligere stemmetal, kredsenes størrelse, samtaler med kilder samt viden om kandidaternes markeringer.


Nyhedsoverblik