¨

Husk: Ingen billeder af krydset

Foto: TV ØST

Det vrimler allerede med billeder af stemmesedler og valgsteder på de sociale medier, men der er faktisk regler for, hvad du må fotografere.

Demokratiets dag skal både fejres og dokumenteres, og det får i stor stil danskerne til at tage billeder, selfies og videoer fra valgstederne. Det må de såmænd gerne, men der er regler, der skal overholdes.

For eksempel må man ikke tage billeder af, hvor krydset sættes.

- I Danmark har vi ret og pligt til hemmelig afstemning, hvilket vil sige, at det er ulovligt at offentliggøre sin stemme – også på de sociale medier, forklarer Sigga Nolsø, der er pressechef i Økonomi- og indenrigsministeriet, til tv2.dk.

Hun understreger dog samtidig, at der ikke findes nogen straf for at overtræde reglerne.

Politiker filmede i stemmeseddel i dag

Der er mange, der ikke kender reglerne - inklusiv politikerne selv. For eksempel offentliggjorde Benedikte Kiær (C), der er borgmester i Helsingør, et sit kryds på Twitter ved Europaparlamentsvalget sidste år, og på Facebook lagde formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Alexander Frandt Petersen et billede af sin stememseddel.

Også i år er der mere eller mindre bevidste svipsere. Venstres Jan E. Jørgensen, der stiller op på Frederiksberg, offentliggjorde i dag på valgdagen en video, hvor han stemmer. Og selv om han er klar over, at der er regler på området, så tager han det ikke så tungt.

- Der er vist forskellige tolkninger om valgloven. Jeg tror ikke, det kommer som nogen overraskelse, at jeg stemmer på mig selv. Det er klart, at jeg ikke må filme, hvad andre laver i stemmeboksen, og hvis jeg har overtrådt loven, så er det vist forholdsvis uskyldigt. Jeg synes ikke, det er noget stort problem, og jeg overlever nok, siger Jan E. Jørgensen til TV2.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App