Hundredevis af grænsekriminelle

1,2 kilo kokain, 14,5 kilo amfetamin og syv menneskesmuglere var bare nogle af fangsterne, da politiet og Skat samarbejdede om en storstilet kontrol ved færgerne i Gedser og Rødbyhavn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En månedlang fællesindsats som SKAT og politi siden midten af marts har ført ved færgerne i Gedser og Rødbyhavn har afsløret mere end 100 sager med såkaldt grænseoverskridende kriminalitetsformer.

Der blev til gengæld ikke fundet skydevåben på trods af, at aktionen var en konsekvens af de mange skyderier i især København. Politiet formoder nemlig, at de fleste skydevåben køres ind i landet fra eksempelvis Østeuropa.

En af grundene, til at de ikke fandt våben, kan være, at Skat havde valgt at reklamere med, hvornår de lavede aktionen.

- Hvorfor offentlig i aktionen, hvis I vil fange de organiserede smuglere? Fremover når vi laver sådan nogle ting, så er det nok ikke den bedste idé at offentliggøre tidsrummet og hvilke ting, vi målrettet går efter. Det tror jeg hurtigt, vi kan blive enige om, det er ikke nogen god idé, siger vicepolitiinspektør, Grænsekontrolfdelingen, Leif Fuglsang.

Blandt de pågrebne blev 31 dog noteret for overtrædelse af våbenloven, idet de besad knive, slagvåben eller peberspray.

En særlig kontrol benyttede i høj grad også Skats mobile røntgenskannere, der kan undersøge både biler og bagage. Og det var en af dem, der afslørede en litauisk mand, da han kørte i land i Gedser med 14,5 kilo amfetamin svejset ind i karosseriet på sin bil. Politiet mener, at narkoen var på vej til Sverige.

Tolderne fandt også 1,2 kilo kokain, som en portugisisk kvinde, der kom ind i landet i bus, havde skjult på kroppen.

Der blev derudover fanget syv menneskesmuglere, mens 21 blev sigtet for at køre med overlæs (primært med øl) og 45 rejste illegalt ind i landet.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi betegner på denne baggrund kontrollen som en succes.

- Hele indsatsen skal nu evalueres, men allerede nu er vi indstillet på, at de nye indsatsformer skal afprøves, siger vicepolitiinspektør Leif Fuglsang, der leder grænseafdelingen i Maribo.