Høsten: Skuffende udsigter til udbytte

Høsten tegner generelt til at give et skuffende udbytte for regionens landmænd. Sådan lyder det fra flere planteavlskonsulenter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Høsten er i fuld gang på markerne i hele regionen. Ihverfald når der er pauser mellem bygerne. Allerede nu tegner der sig et billede af, hvordan høstudbyttet bliver rundt om i regionen. Generelt er der tale om skuffende udbytte.

På Sydhavsøerne er man længst med høsten. Her har man på nuværende tidspunkt høstet cirka en tredjedel af hveden, 80 procent af vinterrapsen, vårbyg er man så småt begyndt på, men man er færdig med at høste vinterbyg. Det oplyser planteavlschef Bo Secher, Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

- Generelt tegner udbyttet skuffende. Der er få marker, hvor der er tale om normalt udbytte, men ingen over normalen, fortæller han - og peger på en lang tørkeperiode i maj og juni måned, som årsag til det skuffende udbytte.

Sidste høstdag var i torsdags

På de sydsjællandske marker er man ikke ligeså langt fremme med høsten som på Sydhavsøerne.

- Vi er cirka 10-14 dage efter Sydhavsøerne. Vi høster ikke hvede endnu. Cirka halvden af vinterrapsen er høstet, og vårbyg høster vi heller ikke endnu. Til gengæld har vi høstet græsfrø, hvor udbyttet tegner til at ligge på middelniveau, fortæller planteavlskonsulent Thomas Laugesen, Østdansk Landboforening.

- Vi har ikke høstet siden torsdag i sidste uge på grund af de mange byger, der trækker ind over os. Jeg vil dog vurdere, at høstudbyttet generelt kan nå et middelniveau, tilføjer han.

Katastrofal udbytte på vinterraps

I det midt- og nordvestlige område af regionen har vinterrapsen været hårdt ramt denne sommer.

- Det tegner til et meget dårligt udbytte for vinterraps. Cirka 50 procent af det normale. Det skyldes i mindre grad den kraftige tørke i maj og juni og i meget større grad et stort problem med skadedyret skulpesnudebillen, der i meget kraftig grad har angrebet vinterrapsen, fortæller Jørgen Ravn, Planteavlskonsulent i Landbrugsforeningen Gefion.

Hvorfor angrebet af snudebillen har været ekstra stort i år, har han ingen forklaring på.

Han forventer er hæderligt udbytte af hvede, mens han ikke forventer sig meget af vårbytten. Det er dog mere usikkert, da kun en lille del af disse afgrøder er høstet.