Høje cheflønninger trods sparetider

Danske kommunaldirektørers lønnninger er eksploderet de seneste år, selvom kommunerne skal spare som aldrig før. Det skriver B.T.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ifølge tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor, så er kommunaldirektørers gennemsnitlige løn steget med 51 pct. på fem år, hvor for eksempel pædagoger kun er steget 24 pct. og sygeplejersker er steget 21 pct.

I 2005 tjente en gennemsnitlig kommunaldirektør således i gennemsnit 81.934 kr. om måneden, hvor tallet i 2010 var sprunget op på 123.365 kr. om måneden.

Nogle kommunaldirektører får mere end 100.000 kr. i lønstigning hvert år.

Lønstigningerne forarger i FOA.

- Det er nærmest Stein Bagger-agtigt. De højestlønnede har taget for sig af løn-buffeten og der er ikke meget tilbage til resten, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Også kommuneforsker ved Journalisthøjskolen, Roger Buch, kritiserer lønniveauet.

- Det er et uheldigt signal at sende, når kommunaldirektørerne har så store lønstigninger i forhold til, at kommunerne nu står overfor store besparelser på en række områder, siger han.

Kommunernes Landsforening afviser kritikken.

- Det giver ingen mening at sammenligne lønstigninger for kommunaldirektører og så for eksempel sygeplejersker og sosu-assistenter. I 2007 blev kommunerne lagt sammen og kommunaldirektørerne fik ansvaret for en meget større enhed. Det udløser helt automatisk en højere løn, siger Michael Ziegler, formand for KL's løn- og personaleudvalg.

Men lønstigningerne er fortsat opad i samme høje fart også efter sammenlægningen, viser tal som B.T. har indhentet fra flere kommuner.

- Lønnen for kommunale topchefer er forholdsmæssigt steget tre gange så meget som vores medlemmers løn i de sidste ti år, siger Dennis Kristensen.