HK/Danmark: Lediges børn må ikke være syge

Ledige tvinges til at lyve sig syge, hvis deres børn er syge eller skal til lægen - fordi som ledig er der ikke noget, der hedder barns første sygedag. Helt urimeligt, mener HK.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

29-årige Martin Valsted måtte ikke tage med sin lille søn på hospitalet, og 41-årige Pia Sørensen måtte ikke blive hjemme hos sin syge datter. Når man er ledig, har man nemlig ingen rettigheder i forhold til sine børn.

- I reglerne står der, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet for at modtage dagpenge. Det betyder, at det kun er arbejde eller jobsamtaler, der er gyldige grunde til at melde afbud til møder i jobcenter eller a-kasse, eller hvis man er i aktivering, som for eksempel virksomhedspraktik eller jobsøgningskursus.
Hvis man har meldt ferie eller egen sygdom gælder det selvfølgelig også, men man har altså ikke ret til dagpenge ved barns 1. sygedag eller anden form for fravær i forbindelse med graviditet eller børn, fortæller Helle Hornskov, sagsbehandler i HK's A-kasse.

Det er helt urimeligt, mener HK, men ikke desto mindre hverdagen for de ledige HK'ere.

"Du har ingen rettigheder"
Martin Valsted var ledig i et lille års tid frem til maj i år og fik, mens han gik ledig, en lille dreng, der nu er ni måneder.

- Min søn skulle til en undersøgelse på hospitalet, samme dag som jeg var indkaldt til et møde i jobcenteret. Jeg ringede derfor og spurgte, om mødet kunne udskydes, fordi jeg meget gerne ville med og støtte min kæreste, men jeg fik bare beskeden "Du har ingen rettigheder som ledig på det punkt", fortæller Martin Valsted.

- Vi var helt nybagte forældre, der havde brug for pengene, så jeg kunne ikke risikere at miste mine dagpenge, så jeg måtte pænt tage til mødet, siger han.

Han synes, det er meget forståeligt, at der er regler, der skal sikre, at man ikke bare misbruger systemet som ledig.

- Men jeg har godt nok følt det meget frustrerende at skulle sættes i bås som ledig. Vi har et velfærdssystem, vi alle betaler til, og så får man bare meldingen "Du har ingen rettigheder" - det synes jeg da er lidt hårdt, siger han.

Tvunget til at lyve
Også 41-årige Pia Sørensen har oplevet, hvor problematisk det er, at der ikke tages hensyn til, om man har børn, når man er ledig. Hun har en datter på syv år og har været ledig siden juli sidste år. Nu er hun i et løntilskudsjob.

- Jeg tog nogle frivillige regnskabskurser i efteråret og oplevede i den periode, at min datter blev syg. Jeg ringede til Jobcenteret og fik besked på, at jeg selv skulle melde mig syg, for der var ikke noget, der hed "barn syg", når jeg modtog dagpenge. Jeg skulle desuden melde mig syg til skolen og a-kassen. Så mens min datter havde feber, skulle jeg ringe tre steder og lyve, fordi jeg ikke kunne skaffe en barnepige med så kort varsel. Det synes jeg bestemt ikke er rimeligt. Der var flere af mine medkursister, som måtte igennem samme mølle som mig, fortæller hun.

Hun mener, ledige som minimum burde have ret til barns 1. sygedag.

- Børnene er jo ikke raske, bare fordi mor eller far er uden arbejde, siger hun.

HK: Ledige bør have ret til barns sygedag
Næstformand i HK, Mette Kindberg mener, det er helt urimeligt, at de ledige behandles på denne måde.

- Det er umenneskeligt, at man ikke kan få fri, hvis ens barn skal på hospitalet eller til læge. Der er jo heller ikke frit valg på alle hylder i forhold til tidspunkter for scanning, så det er meget problematisk, hvis gravide ikke kan få fri til det. Og hvad skal man gøre, hvis man ikke kan få passet sit syge barn? Reglerne får sikkert mange til at lyve og selv melde sig syge, og det er ikke rimeligt, siger hun.

Hun mener derfor, ledige bør få flere rettigheder i forhold til deres børn.

- Reglerne bør det laves om, så ledige ikke straffes ved at tage barns 1. sygedag eller til at følge sit barn på hospitalet. Hvis man er i aktivering, må reglerne, der gælder for resten af arbejdsmarkedet, også gælde for en, siger hun.

 


Nyhedsoverblik