¨

Hjertestartere skal redde liv i udkantsområder

Foto: TV ØST

Også beboere i områder med lang ventetid på en ambulance skal have en reel chance for at overleve. Derfor skal der nu hænges hjertestartere op i udkantsområderne. Det skriver JydskeVestkysten.

Falder du om med et hjertestop på landet, er chancerne for, at en ambulance når frem i tide, ikke store. Derfor skal der nu sættes hjertestartere op på torve, ved hæveautomater og andre velkendte steder i tyndtbefolkede udkantsområder, hvor ventetiden på en ambulance kan være fatalt lang.

Sådan lyder en af anbefalingerne i et udkast til en rapport om fremtidens placeringer af hjertestartere fra en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen.

Da chancen for genoplivning efter hjertestop falder med omkring ti procent per minut fra kollaps til første stød mod hjertet, kan en lokalt placeret eller udbragt hjertestarter være eneste chance for at blive genoplivet, lyder det i rapporten, som netop er sendt i høring.

Anbefalingerne kommer som erkendelse af, at der ikke er råd til hurtige ambulancer til alle.

En analyse for Region Syddanmark viste således for få måneder siden, at det ville koste omkring to milliarder kroner om året at sikre alle borgere ambulanceudrykninger på under et kvarter. Det er omkring en firedobling af det nuværende budget.

- Der kan ikke være hurtige ambulancer til alle, det er udelukket, og så må man finde på noget andet. I den forbindelse er en udbredelse af hjertestartere helt i tråd med de tanker, vi gør os i regionen, siger formanden for regionens præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V).

Også hjerteforeningen hilser hjertestarterne velkomne i de små lokalsamfund, fortæller Annemarie Sønderby, projektleder ved Hjerteforeningens lokalafdeling i Kolding:

- Alt andet lige vil der være længere udrykningstid til de små udkantsområder, med mindre der tilfældigvis kører en ledig ambulance rundt i nærheden. Sådan nogle steder kan en hjertestarter gøre forskellen på liv og død for mennesker der falder om med hjertestop.

 

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App