Hjertedød hyppigst på Lolland

Nye tal fra Hjerteforeningen viser, at der er tydelige forskel på hvor i landet kvinder dør som følge af dårligt hjerte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kvinder i Lolland Kommune har 45 procent større risiko for at dø af hjertekarsygdom end kvinder, der bor i Lyngby.

Det viser tal fra den nye Hjertestatistik 2010.

Når det gælder kvinders hjerters sundhed, så tegner der sig et tydeligt billede. Nemlig at der er stor forskel på kvinder i Udkantsdanmark og kvinder i i landets største byer.

Kvinder centreret omkring de større byer, Storkøbenhavn og Nordsjælland, Århus, Odense og omkring større byer i Østjylland som Vejle, Kolding og Silkeborg har op mod 50 procent mindre risiko for at død af hjertekarsygdom end kvinder i de mindre samfund, fx langs den jyske vestkyst, på Sydsjælland og Lolland/Falster.

Samtidig viser tallene også, at sunde kvinder bliver sundere, og de usunde bliver mere usunde.

- Der ligger en stor udfordring i at Danmark ikke knækker over i et sundhedsmæssigt A- og B-hold. Vi ved af erfaring, at oplysningskampagner om sundhed preller af på kvinderne i de klassiske arbejdermiljøer og grupper med lav eller ingen uddannelse, siger Inge Vestbo, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Hun anbefaler, at regeringen indfører større afgifter på tobak, der er den største risikofaktor for udvikling af hjertekarsygdom.  

Hjerteforeningen foreslår følgende, for at forebygge en blodprop:

  • Lade være med at ryge
  • Dyrke motion
  • Få målt dit kolesteroltal - og blive sat i behandling, hvis det er for højt
  • Få målt dit blodtryk - og blive sat i behandling, hvis det er for højt
  • Undgå at blive for tyk