Hjemmeplejen forringes

Syv ud af 12 kommuner her i landsdelen er i gang med at skære ned på hjemmehjælpen til de ældre. Det viser en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunerne har haft svært ved at overholde budgetterne de seneste år, og det kommer de ældre til at kunne mærke. For det bliver sværere at få tilkendt hjemmehjælp, og mange kommuner skære ned på servicen, for dem der allerede har hjemmepleje. Det betyder, at hvor de ældre før fik gjort rent hver 14. dag, bliver det nu kun til én gang hver tredje uge. Det kan Agnete Nielsen fra Dalby mærke.

- Jeg synes, det er uretfærdigt, at vi ikke kan få gjort rent hver 14. dag mere. Jeg har både astma og bronkitis, jeg kan mærke med det samme, når der er meget støv. Jeg bliver tør i munden og slimhinderne lukker sig, siger hun.

Det er Ældre Sagen, der i samarbejde med Altinget.dk, som har lavet rundspørgen hos kommunerne. Ældre Sagen er stærkt utilfreds med forringelserne.

- Det får katastrofale konsekvenser. Vi er allerede blevet kontaktet af medlemmer, der fortæller, at de har fået det dårligere og må tage mere medicin, fordi de ikke får den hjælp, de har brug for, siger Zen Donen fra Ældre Sagen.

På landsplan er det hver fjerde kommune, der laver forringelser på ældre området. I Region Sjælland er der tale om syv kommuner; Guldborgsund - Vordingborg - Faxe - Næstved - Stevns - Slagelse - Og Sorø

Kommunernes Landsforening mener ikke, at der er noget at gøre ved forringelserne, for budgetterne skal hænge sammen.

- Det er ikke et spørgsmål om, hvad vi kan tillade os, det er et spørgsmål om at få budgetterne til at hænge sammen i begge ender, siger Lis Tribler (A), der er næstformand i Socialudvalget for KL.