Historisk trafikforlig (Video)

Torsdagens trafikforlig betyder, at der bygges en dobbeltsporet jernbane mellem København og Ringsted via Køge. Der kommer et ekstra jernbanespor på Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød - og så bliver der sat penge af til omfartsvej nord om Næstved og til anden etape af omfartsvejen omkring Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det danske jernbanenet vil frem til 2018 blive udbygget for i alt 13 milliarder kroner. Langt de fleste af pengene går til en ny jernbane mellem København og Ringsted via Køge. Den koster 10 milliarder kroner og forventes taget i brug i 2018.

Ikke siden åbningen af strækningen mellem Ringsted og Næstved i 1924 er der bygget en helt ny dobbeltsporet jernbanestrækning i Danmark.

Kort:Trafikstyrelsen

- Der er tale om en milepæl i dansk jernbanehistorie. Den nye jernbanestrækning mellem København og Ringsted er den vigtigste enkeltinvestering i nyere tid i jernbanenettet herhjemme. Den vil fremtidssikre kapaciteten på jernbanen og give det nødvendige grundlag for yderligere vækst i landsdelstrafikken, pendlertrafikken og banegodstrafikken, siger transportminister Lars Barfoed (K).

Politikerne er også enige om et ekstra jernbanespor over en cirka 20 kilometer lang strækning på Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød til 1,3 milliarder kroner. Den strækning skal stå klar i 2015. Udbygningen giver mulighed for at reducere rejsetiden med op til seks minutter hver vej for den enkelte togpassager, bedre køreplaner og en fordobling af trafikomfanget til gavn for pendlerne. De rejsende fra Kalundborg, Holbæk og Roskilde får gavn af den større trafikale fleksibilitet og de kortere rejsetider mellem Roskilde og Holbæk.

Politikerne har samtidig sagt ja til flere store regionale vejprojekter.

De sjællandske trafikpolitikere Magnus Heunicke (S), Villum Christensen (Liberal Alliance) og Karsten Nonbo (V) kunne derfor - sammen med Næstveds borgmester Henning Jensen (S) - skåle for det gode resultat:

[video:video_mangler:091022_trafikforlig.flv]

 

Blandt vejprojekterne i det nye trafikforlig er en omfartsvej nord om Næstved.

 

Omfartsvejen ved Næstved koster omkring 850 millioner kroner inklusive en højbro over Susåen, Ringstedgade og jernbanen til Ringsted. I første omgang var der planer om en lavbro, men en højbro er bedre for miljøet, selv om den er dyrere, skriver Sjællandske.

 

Også i Slagelse fik man bevilget en længe ønsket anden etape af en omfartsvej omkring byen. Den vil koste ca. 100 millioner kr: