Historisk katastrofekurs: 6 ud af 10 landmænd har underskud

Antallet af landmænd med underskud er tredoblet. I 2013 var det under en femtedel – nu har langt over halvdelen røde tal på bundlinjen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

61 procent af de danske landmænd kører nu med underskud. I 2013 var det samme tal 18 procent. Det viser en ny opgørelse over landmændenes likviditet, som videnscenteret SEGES har fortaget for Radio24syv.

Èn af dem er en af branchens forbilleder, der har kørt med overskud i 24 år, Michael Nielsen fra Uvelse i Nordsjælland. Han krydsede den magiske grænse til de røde regnskabstal i sidste kvartal af 2014:

- Prisen for et svin er faldet 100 kroner siden samme tidspunkt sidste år. Jeg producerer 25.000 svin om året, så lige nu mister jeg 50.000 kroner om ugen, fortæller han til Radio24syv, og i Fårevejle har TV ØST tidligere fortalt om 40-årige Rasmus Poulsen, som på grund af krisen mister 70.000 kroner på sin svineproduktion hver måned.

Aldrig set så dårlige tal før

2014 var generelt præget af faldende fødevarepriser på det globale marked, og i særdeleshed prisen på svinekød, som er Danmarks største eksportvare.

Sidst på året kom ovenikøbet den russiske reaktion på Europas sanktioner i forbindelse med krigen i Ukraine. Og det er dråben, der har fået bægeret til at flyde over, forklarer erhvervsøkonomisk chef i SEGES, Klaus Kaiser:

- Krisen er ikke bare en konsekvens af markedsmekanismerne. Der er truffet en politisk beslutning, som landmændene ikke har nogen magt over, men som rammer dem hårdt. Vi har aldrig set så dårlige tal før, siger Klaus Kaiser til Radio24syv.

Landbruget er Danmarks største erhverv. Det tegner sig for knap 10 procent af beskæftigelsen i den danske private sektor og omtrent 20 procent af Danmarks eksport.

Bombe under landbruget

Landmændenes spektakulære gæld er samlet set på mere end 360 milliarder kroner, og 10 procent af de danske landmænd er teknisk insolvente.

Ifølge økonomiprofessor ved CBS, Jesper Rangvid, er det kun den historisk lave rente, der holder hånden under landmændene, og de nye tal indvarsler en væsentlig stigning i insolvensen:

- Hvis renten stiger, er det her en bombe under landmændenes likviditet. Der er ikke udsigt til at renten stiger lige nu, men vi ved det ikke, og på et tidspunkt stiger den jo, siger Jesper Rangvid til Radio24syv.

Forlænger sanktioner i seks måneder

Ifølge organisationen Landbrug og Fødevarers prognose for svinekød i 2015, vil den aktuelle kilopris på 8,75 kroner stagnere året ud med et lille løft henover sommeren. Til sammenligning var kiloprisen i 2013 11,38 kroner.

Prisen forventes at stige, hvis Rusland åbner markedet igen, men det er der ikke umiddelbart udsigt til. Torsdag aften mødtes EU’s udenrigsministre I Bruxelles, hvor de vedtog at forlænge sanktionerne mod Rusland med seks måneder, så de udløber 1. oktober 2015.


Nyhedsoverblik