Her kan du høre grundlovstaler i dag

Der afholdes politiske grundlovsmøder i hele regionen i dag. I artiklen kan du få et overblik over, hvor arrangementerne finder sted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

5. juni er som bekendt valgdag. Det er fars dag, men det er også grundlovsdag.

I dag fylder grundloven nemlig 170 år, og derfor er der mulighed for at opleve politikerne holde grundlovstaler rundt omkring i regionen.

Grundloven er det fundamentale udgangspunkt for Danmarks strukturelle rammer, og den har stor indflydelse på, hvorfor hverdagen ser ud som den gør.

Grundlovsdag

  • På grundlovsdag fejrer vi den danske grundlov, som blev indført den 5. juni 1849 og skiftet fra enevælde til demokratisk stat.
  • Grundlovsdag falder altid 5. juni og er faktisk det tætteste, vi kommer på en dansk nationaldag.
  • Da grundloven blev indført tilbage i 1849, var det kun omkring 15 procent af danskerne, der havde valgret. Men grundloven er sidenhen blevet ændret flere gange, og det betyder blandt andet, at valgretsalderen er blevet sat ned, ligesom kvinderne har fået stemmeret.
  • Fra 1891 til 1975 var grundlovsdag en lovbestemt halv fridag, men i dag har man ikke længere ret til at holde fri fra klokken 12.00. Der er dog stadig mange arbejdspladser, som vælger at holde lukket og give medarbejderne den halve fridag.

    Kilde: Københavns Biblioteker

Traditionelt afholdte man grundlovsfester med friluftsmøder og andre arrangementer. I begyndelsen som fællesmøder, med flag og taler for kongen, grundloven, fædrelandet og andre fælles sager. 

Men det udviklede sig mere over i vælgertaler, og i 1870’erne begyndte de politiske partier at afholde grundlovsmøder for deres vælgere. Det var dog stadig med det folkelige islæt. Med udskænkning og fest efterfølgende.

I dag bliver der stadig holdt politiske grundlovsmøder rundt omkring i landet. Her kan du danne dig et overblik over, hvilke grundlovsarrangementer der finder sted lokalt i dag.

I videoen kan du se, hvad børnene sagde om grundlovsdag for to år siden.

 

Broksø Gods i Herlufmagle

Venstre i Næstved holder vanen tro grundlovsmøde på Broksø Gods i Herlufmagle. Her vil blandt andet være indlæg fra folketingsmedlem Bertel Haarder (V), Venstres nye medlem af Europa-Parlamentet, Linea Søgaard-Lidell (V), og flere medlemmer fra Næstved Byråd. For de mindste vil der komme en ballonmand og lave ballondyr, og så kommer Næstved Ungdomsskole og giver en opvisning. Arrangementet starter fra klokken 10:00 og frem til cirka klokken 13:30.

Munkegårdsparken på Stevns

Fra klokken 12:00 til 17:00 er der grundlovsfest på Stevns for alle generationer. Her fejres grundloven i børnehøjde, idet en lokal kunstner laver kunst med børnene. For de unge er der treminutters-taler ved repræsentanter fra seks forskellige ungdomsparter, hvor emnerne har udgangspunkt i en specifik paragraf i grundloven. For de voksne er der grundlovsquiz med repræsentanter fra de lokalpolitiske partier samt taler med blandt andre borgmester Anette Mortensen (V).

Axeltorv i Næstved

Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten i Næstved Kommune uddeler en demokratipris for at anerkende og fremme demokratiet i Næstved Kommune. Det kan eksempelvis være den lokale skolebestyrelse, formanden i fritidsklubben, en erhvervsdrivende eller noget helt andet. Grundlovsmødet foregår på Axeltorv i Næstved.

Banen i Dianalund

På Banen i Dianalund er der grundlovsfest fra klokken 9:00-15:30. Dagen starter med veteranbiltræf med over 150 biler og fælles morgenbord. I løbet af dagen vil blandt andet Konservatives partiformand Søren Pape (K) holde tale. Det samme vil de lokale folketingskandidater Louise Schack-Elholm (V), Jacob Mark (SF) og Katrine Olldag (R). Også her vil Venstres nye medlem af Europa-Parlamentet, Linea Søgaard-Lidell, tale.

Tølløse Slots Efterskole i Tølløse

På Tølløse Slots Efterskole inviterer man til grundlovsarrangement fra klokken 11:00-15:00. Her vil Bertel Haarder (V) holde tale. I løbet af dagen vil der være musikalsk underholdning og diverse madboder.

Højskolen Marielyst – Væggerløse

Traditionen tro er der grundlovsmøde på Højskolen Marielyst. Her vil folketingsmedlem og tidligere trafikminister Magnus Heunicke (S) være at finde på talerstolen. Det samme vil Jann Sjursen, der i dag er formand for Socialt Udsatte, men som de fleste måske husker som ung frontfigur for Kristeligt Folkeparti for 25 år siden. Mellem talerne spiller højskolens husorkester. Der er adgang til grundlovsmødet fra klokken 13:30.

Liselund i Slagelse

På Liselund er der grundlovsmøde fra klokken 14:00. Her vil den tidligere generalsekretær og minister Christian Friis Bach tale om grundlove og menneskerettigheder.

Stenmagle Præstegård i Stenlille

Sognepræst Maria Hjort åbner sin præstegårdshave på grundlovsdag med musik, tale og underholdning. Kirkens børnekor vil spille, og folketingsmedlem Louise Schack Elholm (V) vil holde tale. Sidst på eftermiddagen byder folkedanserne op til dans. Arrangementet starter klokken 13:00.

Kalundborg Museum

I Kalundborg Museums have bliver grundlovsdag fejret med korsang, fællessang og grundlovstale. Arrangementet starter klokken 14:30.

Ubberup Højskole

På Ubberup Højskole fejres grundlovsdag i deres grønne park. Her vil Lea Korsgaard, der er chefredaktør på avisen Zetland, holde grundlovstale. Arrangementet starter klokken 16:15.

Haraldsted Sognegård

Til grundlovsarrangementet i Haraldsted i Ringsted vil der være tale, fællesgrill og teater ved Dansk Rakkerpak ”Lus i skindpelsen”. Teaterforestillingen er støttet af kulturmidler fra Ringsted Kommune og Region Sjælland. Arrangementet begynder klokken 16:30.

Reerslev Kirke i Ruds Vedby

I Ruds Vedby er der fra klokken 17:00 grundlovstale ved regionrådsformand Heino Knudsen. Bagefter er der mulighed for at grille i præstegårdshaven ved Reerslev Kirke.


Nyhedsoverblik