¨

Her er valgdramaerne i Sjællands Storkreds

Foto: TV ØST

Der kan blive rykket godt rundt på mandaterne i Sjællands Storkreds. Læs her, hvilke dramaer vi kan vente os de næste timer.

Nerverne har for længst indfundet sig hos de folketingskandidater, der stiller op i Sjællands Storkreds. Nogle steder er nerverne ekstra meget på højkant, når de personlige stemmer skal tælles op og mandaterne fordeles endeligt.

Hvis man ser på de meget enslydende meningsmålinger, så kan vi vente følgende dramaer i storkredsen.

Det radikale opgør

Det Radikale Venstre fik ved valget i 2011 to mandater på Sjælland. De gik til Zenia Stampe og den nuværende klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen. Meningsmålingerne tyder imidlertid på, at partiet bliver halveret. Det kan betyde, at vi med stor sandsynlighed skal vinke farvel til enten Helveg eller Stampe.

SF er på skrump

Astrid Krag og Ole Sohn fik de to mandater for Socialistisk Folkeparti i 2011. Så gik partiet i opløsning efter uroen efter Dong-salget. Astrid Krag forlod partiet og rykkede over til Socialdemokraterne. Ole Sohn stiller ikke op igen, og Trine Mach er nu eneste SF’er i Sjællands Storkreds. Partiet står til at miste op mod en tredjedel af sine mandater. Forbliver SF overhovedet repræsenteret på Sjælland?

DF kan buldre ind

Dansk Folkeparti kan blive rigtig store i Sjællands Storkreds. Ved sidste valg fik partiet 22 mandater i alt – fire af dem på Sjælland. Pia Kjærsgaard var kredsens store stemmesluger. I dag er det Søren Espersen, der stiller op. Målingerne viser, at DF kan få 2-3 mandater mere på Sjælland. Det kan bl.a. give plads til Henrik Brodersen og Per Nørhave.

Venstre kan dykke

Lars Løkke Rasmussen stiller op i Sjællands Storkreds denne gang. Han kan trække mange stemmer, men partiet står til at få et skidt valg. Ved sidste valg fik Venstre syv mandater. Målingerne viser, at vælgerne vil straffe partiet. Partiet kan miste et eller to mandater på Sjælland. Louise Schack Elholm kan være en af kandidaterne, der er på vippen.

Konservative mod spærregrænsen

Søren Pape Poulsens parti har i målingerne rykket tættere og tættere på spærregrænsen. Brian Mikkelsen er pt. eneste konservative i Sjællands Storkreds. Han var sidste år så populær, at det er relativt sandsynligt, at han beholder sit mandat, selv om partiet samlet set står til at gå tilbage.

Bliver LA fordoblet?

Villum Christensen fra Slagelse har hidtil været kredsens eneste repræsentant for Liberal Alliance. Med målingerne ser det ud til, at LA får et rigtig godt valg. Måske næsten en fordobling. Det kan sende Andreas Hastrup fra Sorø i Folketinget.

Socialdemokraterne kan klare skærene

Magnus Heunicke og Henrik Sass Larsen er et par af Socialdemokraternes stærke kandidater. Partiet står til enten at få samme opbakning som ved sidste valg eller ligefrem gå en smule frem. Men ved sidste valg fik partiet syv mandater, så flyttede Astrid Krag, der også stiller op i kredsen. Partiet risikerer at måtte afstå ét mandat. Er det Astrid Krag, Rasmus Horn Langhoff eller en helt anden?

Enhedslistens nye ansigt?

Christian Juhl, som bor i Silkeborg, men stiller op på Sjælland synes sikker. Enhedslisten står til en fremgang. Ved sidste valg blev Nikolaj Villumsen valgt ind, men han har skiftet kreds. Det kan betyde, at Eva Flyvholm, der bor i Valby, får hans mandat.

Alternativets valg

Uffe Elbæks nye parti står til at rykke til Christiansborg med ikke færre end otte eller ni mandater, hvis meningsmålinger og exit polls taler sandt. Rasmus Nordqvist er spidskandidat i Sjællands Storkreds og kan sikre sig et af de 20 kredsmandater i Sjællands Storkreds.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App