Her er landdistrikternes bøn til finansloven

Det vil have stor betydning for landdistrikterne, hvis der bliver afsat penge på finansloven til mere områdefornyelse og billigere færgebilletter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange steder i Sjællands yderligste områder står der tomme boliger og forfalder og skæmmer området. Andre steder er de udfordret af for høje priser på færgebilletter, som gør det dyrt at tage til og fra arbejde på fastlandet.

Og det håber Landdistrikternes Fællesråd, der bliver lavet om på med den nye finanslov for 2017.

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

- Det er min forhåbning, at finansminister Claus Hjort Frederiksen og de øvrige partier, der ender med at stå bag finansloven, vil prioritere de initiativer, der kan være med til at skabe et Danmark i bedre balance, siger formand Steffen Damsgaard.

Landdistriktspulje er skåret ned

Formanden mener blandt andet, at det er kritisk, at regeringen vil skære ned på nedrivningspuljen, der tilbyder midler til nedrivning af faldefærdige bygninger i yderkantskommunerne. Indtil nu har 70 kommuner kunnet søge om midler fra puljen på 200 millioner kroner, men fremover vil der kun være 55 millioner at tage af – og kun 45 kommuner har lov til at søge.

- Vi er meget ærgerlige over, at puljen bliver reduceret så kraftigt. Flere af de kommuner, der er sorteret fra har nemlig stadig behov for en hjælpende hånd til at gøre kål på de huse, som ikke er egnet til menneskebolig, siger landdistriktsformanden.

I vækstaftalen indgået af Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance er der afsat 48 millioner kroner til at nedsætte færgepriserne i 2016 og derefter 95 millioner kroner årligt.

Men Landdistrikternes Fællesråd mener, at der er brug for mere hjælp til det område.

- Det er meget positivt, at man har nedsat færgetaksterne, men det er afgørende, at politikerne nu gennemfører fuld trafikal ligestilling, da færgetaksterne i praksis fungerer som en betalingsmur rundt om vores øer, siger Steffen Damsgaard, som mener, at de høje færgetakster hæmmer bosætning og erhvervsudvikling på øerne.

- Rul besparelse tilbage

Fællesrådet er også fokuserede på, at der bliver sikret bedre muligheder for uddannelse i yderområder, og at besparelserne på 31,2 millioner kroner på lokale aktionsgrupper bliver rullet tilbage.

- De lokale aktionsgrupper har i den grad skabt vækst og udvikling uden for de største byer, slutter formanden.

Lokale aktionsgrupper er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante projekter.


Nyhedsoverblik