Helle Thorning: Vi stopper konflikten nu

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger, at regeringen har besluttet at afslutte konflikten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er en uholdbar situation, vi står i, og på den baggrund har regeringen besluttet at fremsætte et lovforslag om at slutte konflikten, siger Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde torsdag formiddag.

Hun tilføjer, at elever og lærere kan vende tilbage til skolerne mandag.

Forventer flertal bag forslaget

Regeringen har på forhånd sikret sig opbakning fra blandt andet Venstre, så der er et politisk flertal på plads for at sætte en stopper for den fire uger lange konflikt.

- Vi forventer, at der vil være tilslutning både til en hastebehandling i Folketinget, og at der også vil være flertal bag forslaget, siger Thorning. 

Afviste i tirsdags at blande sig

Regeringen og statsministeren har ellers så sent som i tirsdags afvist at blande sig i lærerkonflikten af respekt for den danske model.

Men manglende fremskridt i forhandlingerne mellem lærerne og kommunerne og udsigten til, at eksamen for afgangseleverne kunne komme i fare, har ændret situationen, mener statsministeren.

- Vi har været optaget af, at mange børn er ved at savne deres skole, og det er ved at være rigtig besværligt for familierne. Men ikke mindst har vi været optaget af at vores 9. og 10. klasser skal have mulighed for at afslutte deres folkeskole på en god og ordentlig måde, siger Thorning.

Prøver udskydes

De skriftlige afgangsprøver er udskudt til at ligge mellem 13. og 23. maj. Oprindeligt skulle prøverne afholdes i perioden 2.-16. maj. De mundtlige kommer til at ligge som planlagt mellem 3. og 26. juni, siger statsministeren på pressemødet.

- Normalt ville de skriftlige prøver skulle begynde om præcis en uge. Men, som vi ser det, vil det give eleverne for kort tid til at indstille sig på de kommende afgangsprøver. Også selvom målet er, at de er tilbage i skolen på mandag, siger Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge Ritzau.