¨

Havets udgave af dræbersneglen truer sydsjællandske farvande

Foto: TV ØST

Den sortmundede kutling ses i højere og højere grad i danske farvande. Det er specielt i Guldborgsund hvor den fanges i stor stil, og det bekymrer ekspert.

Den sortmundede kutling har for alvor gjort sit indtog i Danmark.

- Vi har aldrig set noget lignende i danske farvande før, siger biolog og fiskespecialist, Henrik Carl der står for en igangværende undersøgelse af danske saltvandsfisk.

Han frygter at den fisken vil skabe store problemer for blandt andet rejebestanden, og dermed for rejefiskerne.

- De konkurrerer om føden med blandt andet ål og skrubber og den virker umiddelbart som en meget aggressiv fisk, der forsvarer dens territorium, siger han om fisken, som blandt andet spiser rejer i stort antal.

For lidt over et år siden blev den første sortmundede kutling fanget i Guldborgsund nogensinde. Siden er det gået usædvanligt stærkt, og på en snorkletur i Guldborgsund for nylig kunne Henrik Carl konstatere, at der på de hårdest ramte områder var op til 4 sortmundede kutlinger pr. kvadrameter. Og det var endda kun ynglen, da de ældre fisk gemmer sig om dagen. Rejefiskerne i området fortæller, at de fanger 90 kilo af de store sortmundede kutlinger hver eneste dag.

Ynglen er så stor, at Henrik Carl forventer, at problemet er væsentligt større næste år. Og han er ikke i tvivl om, at den vil sprede sig til resten af landets indre farvande. Her er der nemlig ideelle tilstande for fisken.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App