Har du også lagt mærke til det? Sommervarmen får mariehøns til at myldre frem

Det fantastiske og tørre sommervejr har givet optimale forhold for mariehøns, der lige nu vrimler frem i naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi kender dem for deres røde skjolde og sorte pletter – og ethvert barn kender remsen, der skal skaffe os godt vejr i morgen.

Alt tyder dog på at børnene i år kommer til at kende mariehønsene bedre end normalt. Det ser nemlig ud til at blive et mariehønseår, og de små kræ myldrer nemlig frem i langt højere tal end normalt – lige fra Lolland i syd til Sjællands Odde i nord.

Det forklarer Klaus Bek Nielsen, der ud over at være naturvejleder på Lolland er insekt-entusiast. Han har de seneste år opdaget flere nye danske insektarter.

- Vi ser med års mellemrum, at der kommer så mange mariehøner, som vi ser i år. Det skyldes, at det varme sommervejr har sikret insekterne optimale levevilkår – og så at sige forrykker naturens normale balance, siger han til TV ØST. 

 
  Foto: Ida Valsted Pedersen

Vi havde sidst en sommer med særlig mange mariehøns i 2008.

I et mere traditionelt dansk forår og vinter tager kulde, blæst og regn livet af mange mariehønselarver. Det varme sommervejr har dog givet dem optimale leveforhold, og derfor kan de ses i hobetal i næsten alle grøftekanter og haver, hvor naturen er lidt vild.

Nyttedyr

Der er omkring 50 forskellige mariehønsearter i Danmark, og de små biller betragtes generelt som et nyttedyr. De fleste arter lever nemlig af bladlus, og er dermed med til at sikre væksten hos planter i både haver og på marker.

Man har de seneste år været bekymrede for den asiatiske harlekin-mariehøne i Danmark. Den lever især i Storkøbenhavn, på Fyn og i Sønderjylland. Men det kan godt være en af de arter, der bliver fremmet af det varme vejr, siger Klaus Bek Nielsen.

- Generelt er det nok arterne, som mest lever i Sydeuropa, der gavnes mest af varmen. Det er jo så at sige vejret i deres normale område, som vi har overtaget i år, siger Klaus Bek Nielsen til TV ØST. Han er dog ikke bekymret for at arterne får stor succes i år. En kold sommer eller vinter vil igen regulere deres antal ned igen, vurderer han.

VO_mariehons.transfer_1.jpg
Læs også
Mariehøns invaderer strand
VO_mariehons.transfer_1.jpg
Læs også
Mariehøns invaderer strand

Vil besøge strandene

Klaus Bek Nielsen venter, at mange danskere vil komme til at bemærke mariehønsene på stranden i den kommende tid.

- De er tørstige, og søger fugt og salt. De vil også sætte sig på mennesker og vil måske nappe lidt for at forsøge at skaffe noget at drikke. Nogle vil kalde det et bid, men det er faktisk bare en naturlig reaktion, siger han.

Ud over at være god for mariehønsene, så er sommeren også rigtig god for andre insekter som eksempelvis sommerfugle og svirrefluer, oplyser Klaus Bek Nielsen.

Han håber, at de sjældne sommerfuglearter, der sidste år blev trængt at det dårlige vejr, i år får mulighed for at komme sig.


Nyhedsoverblik