Har du husket EU-folkeafstemningen?

Den 3. december skal danskerne stemme om EU-retsforbeholdene, men indtil videre får afstemningen meget lidt opmærksomhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Om halvanden måned skal danskerne til stemmeurnerne. Men modsat Folketingsvalget i sommer, får det kommende valg meget lidt bevågenhed. Brevstemningen har ellers været i gang siden den 8. oktober. På Ringsted Bibliotek og Borgerservice står to stemmebokse, men det er meget få stemmer, de har modtaget.

-    Der har ikke været mange forbi. Folk er ikke rigtigt kommet ud af startboksen, fortæller Trine Vandsted, Souschef ved Ringsted Bibliotek og Borgerservice.

Folkeafstemning om EU-retsforbehold

Men selvom afstemningen får meget lidt opmærksomhed, er det et område, der før har kunnet få folk op af stolene. Danskerne skal nemlig stemme om bevarelsen af de danske EU-retsforbehold.

Det var den tidligere SR-regering, der i enighed med Venstre, Konservative og SF sendte retsforbeholdet til folkeafstemning. De fem partier ønsker samstemmigt at erstatte retsforbeholdene med en tilvagsordning, her vil Danmark selv kunne tilvælge hvilke af de 50 eksisterende rets-akter, de vil være en del af. I dag står Danmark uden for alle retsakter på grund af retsforbeholdene. Partierne er enige om, at EU’s asyl- og indvandrepolitik ikke skal tilvælges, så Danmark stadig vil stå uden for de retsakter.

Partierne er derfor ja-partier, der stemmer ja til at erstatte retsforbeholdene med en tilvalgsordning.

Men der er også tilslutning til at bevare retsforbeholdene, som Dansk Folkeparti især er fortalere for.

En rejsende Nej-bevægelse

Selvom mange ikke er opmærksomme på den kommende afstemning, er Folkebevægelsen mod EU allerede i fuld gang. De har lige nu en Nej-bil på vejene, der er fyldt med informationsmateriale. På onsdag svinger nej-bilen forbi Slagelse og Korsør.

- Vi vil  bevare retsundtagelsen og vil gerne i dialog med folk på gaden, så de hører nej-sidens argumenter, siger Elma Lindberg der er én af de lokale som møder op, når bilen kommer til Vestsjælland.

Kampagnebilen kommer til Slagelse klokken 11-11.30 og Korsør klokken 15-17.

Øverst på siden kan du se billeder fra Ringsted Bibliotek.