¨

Haarder bliver præsident for Nordisk Råd

Foto: TV ØST

Nordisk Råd har fået ny præsident: Bertel Haarder. Han vil bekæmpe, at der tales engelsk ved nordiske møder.

      Tidligere indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) bliver ny præsident for Nordisk Råd.

      Dermed bliver det Bertel Haarder som kommer til at sidde for bordenden, når Danmark resten af året har præsidentskabet for Nordisk Råd.

      Præsidenten leder Nordisk Råds politiske arbejde og repræsenterer Nordisk Råd i offentligheden og i andre sammenhænge. Folketinget er vært for Nordisk Råds session i begyndelsen af november.

      Selv er Bertel Haarder "stolt" over titlen, som tidligere er blevet indehavet af statsministre som Hans Hedtoft (S), Erik Eriksen (V), Jens Otto Krag (S) og Anker Jørgensen (S).

      - I Norden skal vi fjerne grænsehindringer, så borgerne oplever fordelen ved at de nordiske lande samarbejder.

      - Vi skal forske og udvikle sammen, som vi gør det i Globaliseringsprogrammet. Vi skal sikre udveksling af elever og studerende i Norden, som vi gør det gennem blandt andet Nordplus og de særlige islandske stipendier, siger præsidenten og fortsætter:

      - Og vi skal fremme kendskabet til nordiske nabosprog, så alle nordboere oplever hele Norden som kulturel hjemmebase. Derfor skal vi heller ikke tale engelsk i nordiske fora, siger Bertel Haarder.

      I Danmark er der tradition for, at oppositionen besætter posten med en af sine ledende politikere, når Danmark har præsidentskabet for Nordisk Råd, og det var en enig dansk delegation som indstillede Bertel Haarder til posten som præsident.

      Socialdemokratene Maja Panduro blev valgt som Nordisk Råds vicepræsident.

      /ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App