Gymnasieelever frygter buslukninger: - De lukker øen ned

Region Sjællands spareforslag på den kollektive trafik vækker stor bekymring flere steder i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis man hopper på bus 660R, der kører mellem Stege og Vordingborg, så finder man hurtigt ud af, hvor vigtig buslinjen er for mønboerne.

- Jeg bruger den hver dag, når jeg skal i skole, så jeg er rimelig afhængig af den. Det er den eneste vej væk fra øen, siger Emil Priergaard fra Stege, der går i gymnasiet.

quote Den er super vigtig. Livsnødvendig

Mads Kofod, gymnasieelev

På sædet foran Emil Priergaard sidder Mads Kofod, der også bruger bussen til og fra skole.

- Den er super vigtig. Livsnødvendig, fortæller han til TV ØST.

Et andet sted i bussen sidder Michael Hansen, der også benytter busruten til hverdag. Han har startet underskriftindsamlingen ’Bevar buslinje 660R’, efter at det kom frem, at Region Sjælland overvejer at nedlægge busruten. Underskriftindsamlingen tæller i skrivende stund over 1.530 underskrifter.

- Vi kan ikke undvære den her bus. Herfra og ind til Vordingborg findes ikke andre busser, så vi er jo nødt til at bevare den her bus, siger Michael Hansen.

Omfattende kritik af spareplaner

Utilfredsheden skyldes, at regionspolitikerne i nyt sparekatalog lægger op til at nedlægge og afkorte flere busruter på Sjælland, Lolland-Falster og Møn. 

Region Sjælland skal spare 20 millioner kroner på kollektiv trafik i 2019 og 2020, og de nye spareforslag blev i forrige uge drøftet på et møde i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø.

I spareforslagene indgår 15 busruter på Sjælland, Lolland-Falster og Møn samt Tølløsebanen.

Flere steder på Sjælland, Lolland-Falster og Møn har borgere udtrykt stor bekymring for de spareforslagene. Tre forskellige underskriftindsamlinger er startet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Underskriftindsamlinger

I Boeslunde på Sydvestsjælland frygter man også, at Region Sjællands sparekniv rammer deres område.

- Vi skal bevare vores busser, for at de unge kan komme i skole, og vi andre kan komme på arbejde, siger Linda Andersen, der bor i Boeslunde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Linda Andersen retter kritik af Region Sjællands spareplaner
Linda Andersen retter kritik af Region Sjællands spareplaner

Linda Andersen har også startet en underskriftindsamling for at bevare busserne 460 og 470R. Hun mener, at en busnedlægning vil få store konsekvenser for lokalsamfundet.

- Vi er et aktivt samfund med meget foreningsliv, og det ville gå fuldstændig i stå. Vi vil miste tilflyttere, og vi ville ikke have noget at sælge byen på, siger hun.

På Lolland er borgere også bekymret for busnedlægninger. Erling Mortensen har derfor også startet en underskriftindsamling. Indtil videre har 798 borgere skrevet under på den.

Artiklen fortsætter under billedet.

Erling Mortensen kæmper for at bevare buslinje 720R, der kører mellem Lolland og Rødbyhavn.
Erling Mortensen kæmper for at bevare buslinje 720R, der kører mellem Lolland og Rødbyhavn.

- Det vil betyde, at jeg ikke kan bo her mere, for det er forbindelsen til omverdenen. Jeg kan ikke komme nogen steder uden den buslinje, og da jeg flyttede hertil for to år siden, var en af grundene den buslinje, fortæller han til TV ØST.

Uheldig situation

Spareplanen kommer som følge af en aftale mellem Dansk Folkeparti og regeringen, der blev forhandlet på plads i maj i år.

Her blev det besluttet, at alle landets regioner skulle fratages midler til såkaldt erhvervsfremme-opgaver. Penge til regional udvikling.

Region Sjælland mister derfor 112 millioner kroner på næste års budget, og fordi regionspolitikerne havde afsat 70 procent af de midler til den kollektive trafik, ender det altså ironisk nok med, at regionspolitikerne nu bliver nødt til at spare på området, fordi pengene skal retur til staten.

- Vi er utroligt kede af, at vi er blevet bragt i den her situation. Det er omstændigheder udefra, der gør, at vi skal det her. Det er ikke noget, som vi gør med god vilje, udtalte Peter Jacobsen (DF), der er formand i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø i Region Sjælland til TV ØST i forrige uge.

Forslagene skal tages op i udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø igen, før de lander i regionsrådet 5. november, når man skal fastlægge sommerkøreplanen for 2019.

DISSE RUTER ER I SPIL I REGION SJÆLLANDS SPAREKATALOG