Grundvandet er truet: SF vil oprette fond for at fjerne de værste forureninger

Efter en kortlægning fra Danske Regioner har vist, at grundvandet er truet, vil SF i gang med at rense forurenede grunde med det samme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu vil SF ikke vente længere.

Igennem længere tid har partiet slået på tromme for at komme i gang med at rense forurenede grunde for at beskytte grundvandet. Og efter en ny opgørelse fra Danske Regioner har vist, at grundvandet flere steder end forventet er i fare for at blive forurenet, vil partiet ikke vente længere.

- Regionerne har kun småpenge til at håndtere jordforureninger, og derfor bliver det aldrig til andet end dyre, årlige lappeløsninger. Vi skal have lavet en renjordsfond, så vi kan komme i gang med at rense de største forureninger én gang for alle, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Handling nu

Sidste år brugte regionerne 244 millioner kroner på at beskytte grundvandet. Den nye opgørelse viser, at der her i regionen er 809 grunde, der truer grundvandet.

quote Regionerne har kun småpenge til at håndtere jordforureninger, og derfor bliver det aldrig til andet end dyre, årlige lappeløsninger

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

- Regeringen vil vente til næste år med overhovedet at begynde at snakke om, hvad der skal ske. Men der er ingen grund til mere snak og mere ventetid. Vi kender de værste forureninger, og de forsvinder ikke af sig selv. Vi kan ligeså godt komme i gang med det samme – før forureningerne rammer vores grundvand, siger Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

- Jordforureninger er et problem verden over. Der er arbejdspladser og eksportmuligheder i at være frontløber på jordoprensninger, og flere danske virksomheder er allerede langt fremme med udvikling af nye teknologier, slutter politikeren.

SF kalder minister i samråd

Efter opgørelsen fra Danske Regioner om forureningen af grundvandet, har Pia Olsen Dyhr nu indkaldt ministeren i samråd.

- Vi vil indkalde ministeren i samråd og bede ham om at svare på, hvad han vil gøre på baggrund af regionernes rapport, lyder det fra Pia Olsen Dyhr.

- Vi vil også bede ministeren svare på, hvorfor regeringen bliver ved med at nøle med sikre de fornødne midler til indsatsen. Vi kan virkelig ikke se nogen grund til at vente helt til 2019 med at komme i gang.

Opdatering
Clock15. jun 2018, kl. 17:08
I første version af artiklen stod der, at Region Sjælland har brugt 244 millioner kroner på at beskytte grundvandet. Men det er alle regionerne, der har brugt 244 millioner kroner.