¨

Granatfejl kostede to soldater livet

Foto: TV ØST

Forsvarets Auditørkorps indstiller efterforskningen af morterulykken i Oksbøl, som kostede to soldater livet, heraf var den ene fra Vordingborg. Ulykken skyldes tekniske fejl.

Det var tekniske - og ikke menneskelige - fejl som i sidste måned kostede to soldater livet, da et morterrør eksploderede på det militære øvelsesterræn i Oksbøl ved Varde.

Det konkluder Forsvarets Auditørkorps, som derfor har indstillet efterforskningen af sagen. Formålet med efterforskningen har netop været at afdække, om der er personer, der strafferetsligt kan drages til ansvar for hændelsen.

Men Auditørkorpset oplyser, at der ikke er "fundet anledning til at sigte personer for overtrædelse af den militære straffelov eller anden lovgivning".

I forbindelse med efterforskningen har auditørerne afhørt en række vidner til ulykken den 11. juni, mens Hærens Ildstøtteskole har stået for de tekniske undersøgelser.

- Som begrundelse for at indstille efterforskningen og om baggrunden for, at granaten eksploderede, kan det oplyses, at der med stor sandsynlighed er tale om en teknisk fejl i mortergranatens stødrør kombineret med, at det er sandsynligt, at besætningen (soldaterne) ikke har identificeret fejlen, skriver Forsvarets Auditørkorps i en pressemeddelelse.

Ofrene for eksplosionsulykken var sammen med deres enhed i gang med forberedelserne til udsendelse til Afghanistan til august. Den ene soldat døde øjeblikkeligt ved ulykken, mens den anden døde på vej til hospitalet.

Forsvaret tog straks konsekvensen af dødsulykken og indstillede brugen af den 60 millimeter lette morter, der eksploderede. Et våben som blandt andet blev benyttet i Afghanistan.

 

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App