¨

Grafik: Sådan stemte vi her i regionen

Borgerne her i regionen stemte lidt mere rødt end i resten af Danmark. På Lolland fik Socialdemokratiet hver tredje stemme. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Borgerne her i regionen valgte at stemme lidt mere rødt til EP-valget end i resten af landet. På Lolland er hver tredje stemme gået til S

Borgerne her i regionen stemte lidt mere rødt ved gårsdagens valg til Europa-Parlamentet, end danskerne gjorde på landsplan. Det viser en opgørelse over antallet af stemmer i TV2 ØST's sendeområde, der dækker kredsene i Kalundborg, Holbæk, Ringsted, Slagelse, Næstved, Faxe, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland. Næsten hver fjerde borger, i alt 24,8 procent, valgte at sætte deres kryds ved Socialdemokratiet, på landsplan fik partiet 21,5 procent af stemmerne.

Et af de steder, hvor rigtig mange borgere valgte at sætte deres blyantskryds i S-feltet, er på Lolland, hvor 33 procent, altså over hver tredje stemme, gik til Socialdemokratiet. 

- Jamen, så er de vel ved at have de mandater, som de altid har haft her. Det er traditioner, der gør, at de får så mange stemmer, tror jeg, siger Svend Raahauge fra Søllested, som TV2 ØST mandag talte med på gaden i Nakskov. 

Artiklen fortsætter under billedet

Birthe Sass fra Nakskov er overrasket over, at Socialdemokratiet står stærkt på Lolland.  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

En anden borger er overrasket over, at Socialdemokratiet står så stærkt på Lollland. 

- Det undrer mig, for der er jo meget landbrug hernede. Men jeg er ikke skuffet, og jeg er spændt på hvad der sker til det næste valg. For jeg tror, at det er rigtigt, at det er to store partier, der vil arbejde lidt sammen, så det var nok meget godt at der var nogle små  partier, der ikke fik så mange stemmer, siger Birthe Sass fra Nakskov.

Artiklen fortsætter under grafikken

 

 

Syngende lussing til Dansk Folkeparti

EP-valget gik hårdt ud over Dansk Folkeparti. Partiet fik en syngende vælgerlussing og endte med kun at få et enkelt mandat mod fire i 2014. På landsplan fik DF kun 10,7 procent af stemmerne, her i regionen gik 14,7 procent af stemmerne til DF.

Valgets store sejrherre er dog Venstre, der Partiet fik 23,5 procent af stemmerne og dermed fik en fremgang på 6,8 procentpoint i forhold til sidste EP-valg. Partiet har dermed fået den største procentvise fremgang på tværs af partierne. Men også her skiller vores region sig ud, for her i området endte Venstre med kun at få 22,3 procent af stemmerne.

Artiklen fortsætter under grafikken

 

 

Sløj stemmeprocent på Lolland

På landsplan endte stemmeprocenten på 66 procent med at slå rekord i forhold til EP-valget i 2014, hvor den var på 56,3 procent. Valgdeltagelsen her i regionen halter dog en lille smule efter.

Da valgstederne lukkede i aftes klokken 20, var stemmeprocenten på 61,54 procent og altså væsentlig lavere end landsgennemsnittet i samtlige valgkredse. Sløjest ser det ud i Lolland-kredsen, hvor stemmeprocenten endte med at blive den laveste i hele landet, nemlig 54,86 procent.

Artiklen fortsætter under grafikken

 

Tilfreds valggeneral

Der var dog flere lolikker, der tjekkede ind på et valgsted ved gårdsdagens valg, for i 2014 var det kun 49,3 procent, der stemte.

Så til trods for den laveste stemmeprocent i landet, er Lollands valg-general tilfreds, fordi der trods alt er tale om en fremgang. 

- Det er gået rigtig fint. Vi har haft en pæn fremgang i stemmeprocenten, og det er sjovere at arrangere valg, når dem, der er inviteret, også kommer til festen. Så det er vi meget glade for, jeg var rundt på tre-fire valgsteder i går, og der var en del vælgere og humøret var højt, fortæller Henrik Madsen, der er souschef i strategi- og direktionssekretariatet i Lolland Kommune og som har stået for hele den administrative side af EP-valget på Lolland.

Her i regionen endte Ringsted-kredsen med den højeste stemmeprocent, i alt 64,53.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App